Beindult a hazai zenei élet színe-java, akik a koncertélet feltámasztását várják a kormánytól. Majka, a Tankcsapda,a Magna Cum Laude és a  Hooligans is az elmúlt napokban egyre markánsabb véleményt fogalmaztak meg azzal kapcsolatban, hogy vajon miért nem engedélyezi a kormány a koncertek megtartását, ha például a sportrendezvényeknek zöld jelzést adtak. Az elégedetlenség egyre nagyobb a zenészek körében, akik azt követelik, hogy engedélyezzék a szabadtéri koncertek megtartását. Majka szerint speciálisan rájuk íródott a “szívatási törvény”, amivel kivéreztetik a könnyűzenei iparágat.

“Ne legyen kettős mérce! Indítsuk be a zeneipart is!” – írta közösségi oldalán Majka, miután Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy interjúban arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány várható második hulláma miatt nem valószínű, hogy enyhítenek az 500 főnél nagyobb tömegrendezvényekre vonatkozó korlátozásokon. Palkovics kijelentése azonban sokaknál kiverte a biztosítékot, így a zenészek körében is óriási felháborodást generált.

Most már mindenki csinálhat mindent, egyedül a könnyűzenei iparág az, ami most totálisan ki van véreztetve. (…) Olyan, mintha kifejezetten, speciálisan ránk íródott volna ez a szívatási törvény

– vélekedett Majka, aki keddi videós bejelentkezésében arra kérte a kormányt, hogy az iparág megbénítása helyett, inkább a megmentését tartsa szem előtt. Hozzátette: 

Ebben az országban tökéletesen működik az a kettős mérce, amit az elmúlt hetekben meg hónapokban láthattunk: van, akinek szabad tömegrendezvényt szerveznie, és van, akinek meg nem

– utal a több tízezres sporteseményekre a videóüzenetben, amelyben felháborítónak nevezi az eljárást.

A focista is hadd focizzon, csak akkor mi is csinálhassuk azt, ami a dolgunk

– hangsúlyozta a zenész. De nem csak ő, hanem a hazai zenei élet színe-java is egyre erőteljesebb üzenetekben fejti ki álláspontját arról, miért érzik úgy, hogy őket cserbenhagyta a kormány. Akad zenész, aki arról értekezik, hogy egy többtízezres rajongótábor jobban hallgat rájuk, mint a “BKV bemondóra”, így például abban is sikeresebbek lennének, hogy elérjék a fiataloknál, hogy használják a maszkot – már csak ezért sem kellene gátolni őket abban, hogy találkozhassanak a közönségükkel. Lovasi András pedig közösségi oldalán azt fejtegette, hogy Németországban tisztességesebben és egyszerűbben intézték a zenészek megsegítését, mint nálunk, mivel Magyarországon nincs a „nyilvános ígérgetésen kívül majdnem semmi (bocs, a teljesen agyalágyult PIM-es zenei pályázatokat nem számítom annak, és egy- vagy kétszázmillió szétosztható pénz egy kb. 40 milliárdot bukó iparágnak amúgy is lepkefing)”. Pásztor Anna (Anna and the Barbies) a Spirit FM-en beszélt arról, hogy a járvány miatti leállás sok zenekar végét jelentheti, az együttes tagjainak csaknem fele elment pizzafutárnak, klímaszerelőnek, a tartalékaikat élik fel. Az énekesnő szerint az is benne van a pakliban, hogy már csak hobbiszinten fognak zenélni. A témában Péter Szabó Szilvia és Tóth Vera is megszólalt, utóbbi énekesnő egyenesen úgy fogalmaz: 

Kérem, ne vegyék el tőlem a hivatásomat és kérem, hagyják megélni az álmaimat..

Tóth Vera őszintén beszélt arról, milyen nehezen éli meg a karanténidőszakot, milyen borzalmas dolgokon megy keresztül, és „drogelvonós suhanchoz” hasonlítja magát. Hozzátette: anyagilag és erkölcsileg is megalázó helyzetbe került, ezért könyörög a kormánynak, hogy segítsenek a problémáján. Az énekesnő már a poszt elején leszögezte, hogy nem kormányellenes bejegyzést tett közzé, nem a politizálás a célja. Vele ellentétben Nagy Ferót viszont nem érintené érzékenyen a koncertstop meghosszabbítása, érti a zenésztársait, de szerinte a haragjuk rossz célpontra irányul – minderről a Blikkben beszélt, ahol azt is kifejtette, hogy szerinte ez az egész korlátozás nem róluk szól, hanem a közönségről, “hiszen mi, zenészek izolálni tudjuk magunkat a színpadon”. Hozzátette: a Beatrice eleve úgy készült, hogy idén már nem koncertezik, mert a zenekar úgy érzi, nem teheti meg a közönségével, hogy veszélynek teszi ki őket.

Hazánkban egyre kevesebb az aktív fertőzöttek száma, valamint alacsony a koronavírusos új megbetegedések száma is. Az aktuális információkat a koronavirus.gov.hu oldalon találja!

Fotó: Facebook

A Lazítást követelnek a zenészek: “ha focimeccs lehet, koncert miért nem?” bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója