Mi is beszámoltunk arról, hogy tragikus hirtelenséggel elhunyt Cserdi polgármestere, Bogdán László.

Az első hírek arról számoltak be, hogy önkezével vetett véget életének.

[kapcsolodo]ujhelyi-istvan-es-marki-zay-peter-vallalta-bogdan-laszlo-temetesenek-koltsegeit/[kapcsolodo]

“Mi lett a cserdi álomból?” – címmel kezdődött egy beszélgetés a Klubrádión arról, mi vezethetett Bogdán László halálához.

Nagy Simon annak a leendő csomagolóüzemnek a vezetője, amelyet néhány hét múlva adtak volna át Cserdiben.

Arról beszélt a Klubrádióban a Megbeszéljük című műsorunkban, hogy mi is történt korábban Cserdiben.

“Azt gondolom, Bogdán polgármester úr, vagyis Laci halála kapcsán kell és lehet is beszélni arról, hogy mi és hogyan történt, hogyan őrölte őt föl az a munka, amit végzett az évtizedek alatt. De még inkább arról érdemes beszélni mit tett le ő és mit tett le ez a kis falu az asztalra”

– kezdte Nagy Simon.

[next]

Cserdi egy kistelepülés a Mecsek alján. Itt nőtt fel Bogdán László.

Egy időben mintegy 120-an voltak ott közmunkán. Bogdán László polgármester beindított egy programot, a közmunkások zöldséget, gyümölcsöt termesztettek. Felmerült, hogy ezt el is lehetne adni, és ha már igen, akkor be kellene csomagolni, vagy feldolgozni.

Mint arról Nagy Simon beszámolt, egy uniós pályázaton nyertek is erre pénzt, megindult a beruházás. Azt mondta, hogy nagyon nagy építkezés kezdődött, és szerinte ez az építkezés meghaladta Bogdán László erejét.

“Erre az építkezésre a környékben sokan voltak irigyek, sokan próbálták kihasználni a saját érdekeik szerint, Laci pedig egy végtelenül jószívű és hiszékeny és ember volt, aki próbált mindent a legjobban csinálni, úgy, ahogy azt a szíve és esze diktálta. Úgy gondolom, sok esetben félrevezették őt.”

Az építkezés a vége felé közeledett, egyre nehezebben fért bele a keretbe az uniós támogatással indult beruházás, és bár építkezéshez pro forma semmi köze az önkormányzatnak, mégis rajta csapódott le minden – mondta Nagy Simon.

Közben a magyar állam csökkentette a közmunkások számát, így az a modell, amit Cserdiben kitaláltak, egyre kevésbé volt tartható.

Nagy Simon szerint akut egészségügyi problémája nem volt a polgármesternek, ami az öngyilkossághoz vezetett volna. Inkább arról lehet szó, hogy “minden ilyen nagy formátumú embernek, aki ilyen nagy tetteket szokott véghez vinni, ott van az a kettősség. Az, hogy a nagy víziókat látják, együtt jár azzal is, hogy két végén égetik a gyertyát és sokkal jobban megviselik őket bizonyos dolgok”.

A teljes beszélgetést itt, erre a linkre kattintva hallgathatjátok végig.

[kapcsolodo]bogdan-laszlo-cserdi-polgarmester-interju-nemzeti-konzultacio/[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója