[sz]Fotó: Terry McGraw/Pixabay (illusztráció)[sz]

Csütörtökön a hajnali óráktól kezdve egy hidegfront hatására északnyugat felől egyre többfelé alakulhat ki eső, zápor, néhol zivatar – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja.

Szerda éjszaka mérsékelt lesz a légmozgás, majd az északnyugatira forduló szelet csütörtökön már több helyen is erős lökések kísérhetik. Zivatarok környezetében viharos szélrohamok is lehetnek.

Zivatarveszély miatt Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Csütörtök napközben elsősorban az északkeleti országrészben alakulhatnak ki zivatarok, de a nyugati, délnyugati megyékben is előfordulhat egy-egy komolyabb vihar, melyekhez viharos, 60-80 kilométer/órás széllökés, napközben apró szemű jég és intenzív csapadék társulhat – néhol a 15 millimétert is elérheti.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 17 fok között alakul, csak a keleti fagyzugos helyeken lehet ennél kissé hűvösebb a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 22 és 29 fok között alakul, délkeleten a magasabb értékekkel.

A fényképek feltöltője és a cikk írója