Kezdőlap Aktuális Hiába indítottak petíciót, elmarad a szegedi orvostanhallgatók doktorrá avató ünnepsége

Hiába indítottak petíciót, elmarad a szegedi orvostanhallgatók doktorrá avató ünnepsége

42
0

Nem lesz idén diplomaosztó ünnepség a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar végzett hallgatói számára, mert ezt az egyetem rendkívül kockázatosnak tartja a járványhelyzet miatt – írja a 444.hu.

Mint arról korábban beszámoltunk, a végzősök petíciót indítottak, amikor kiderült, hogy az egyetem eltörölné a doktorrá avató ünnepséget a koronavírusra hivatkozva. Ekkor az volt a terv, hogy végzős hallgatók postán vagy a tanulmányi osztályon kapnák meg diplomájukat, orvosi esküjüket pedig talán egy későbbi időpontban tehetnék le.

A petícióban azt írták: „indokolatlannak érezzük a méltatlan lezárást, hogy az avatásunk elmarad, miközben például több szabadtéri rendezvény megtartható, miközben a stadionokban a meccsek folyhatnak, miközben a szórakozó helyek nyitva lehetnek.

Indokolatlannak érezzük, hiszen június 16-án megszűnt a rendkívüli állapot, még az államvizsga előtt. 6 év megfeszített kemény tanulás után…6 év gyakorlat, 6 év várakozás után…Nem érezzük indokoltnak, hogy megszakadjon egy több mint kétezer éves hagyomány.”

[kapcsolodo]/nagyon-kiakadtak-a-szegedi-orvostanhallgatok-mert-elmarad-az-unnepelyes-doktorra-avatasuk/[kapcsolodo]

A hallgatók levelet is írtak az egyetem rektorának, hogy mégis meg lehessen tartani az ünnepélyes doktorrá avatást, ám a kérdéseikre a mai napig nem kaptak választ.

Az ügyben egyébként mi is megkerestük az egyetem illetékeseit, akik nem válaszoltak a kérdéseinkre.

Viszont a 444.hu kiszúrta, hogy az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoportba felkerült egy már nem elérhető levél, amelyben Rovó László rektor (aki márciusban külföldön volt síelni, majd nem maradt otthon házi karanténban, hanem koronavírusosan bement dolgozni, és még műtött is) azt írja,

az egyetem vezetése úgy döntött, hogy a járványügyi helyzetre tekintettel sem zárt téren, sem külterületen nem kerülhet sor a diplomaosztókra.

Szavai szerint „Egyetemünk Vezetése mindig a diákok és hallgatók, valamint saját alkalmazottaink maximális biztonságára törekszik. Így volt ez a járványügyi veszélyhelyzet legkritikusabb heteiben is, és ugyanehhez az állásponthoz ragaszkodunk továbbra is, amikor a veszélyhelyzeti intézkedések fokozatos feloldását hajtjuk végre.”

[kapcsolodo]/nem-kovetett-el-mulasztast-a-koronavirusosan-operalo-szegedi-rektor-az-orvosi-kamara-etikai-bizottsaga-szerint/[kapcsolodo]

Ezzel ellentétes az a tájékoztató levél, amelyet a Szegedi Tudományegyetem küldött június végén a hallgatóknak arról, hogy a vészhelyzet megszűnésével visszavonják a korábbi intézkedéseket, engedéllyel lehetőség van zárt és nyílt helyen a 100 főnél több személy részvételével tervezett rendezvények megtartására is.

Érdekesség, hogy míg az orvostanhallgatók diplomaosztóját nem engedélyezte a rektor, a Gazdaságtudományi Kar végzett hallgatói részt vehettek ilyen ünnepségen, ahogy ezt a kar Facebook-oldalára feltöltött fotók is bizonyítják.

[next]

Most újabb fordulatot hozott az ügy, miután hétfőn az orvoskari dékán levélben tájékoztatta a végzett orvostanhallgatókat arról, hogy

bár az egyetem vezetése továbbra is rendkívül kockázatosnak tartja a diplomaosztó megtartását, online felületen sor kerülhet az eskütételre és az ünnepségre, a végzősök pedig előre meghatározott időpontokban személyesen vehetik át a diplomájukat. Szükség esetén ki is postázhatják, ezért e-mailben kell jelezni, hogy hogyan szeretnék kézhez kapni.

Tehát úgy tűnik, hiába a harc, mégsem lesz diplomaosztó ünnepségük a frissen végzett orvosoknak.

Az SZTE vezetősége videóban köszöntötte az egyetemen végzett mintegy 3500 hallgatót, köztük a 250 orvostanhallgatót.

Az SZTE Alma Mater egy kihívással és egy Instagram-filterrel kedveskedik a végzősöknek, akiknek elmaradt a diplomaosztójuk.

Az Emeljük poharunkat az SZTE friss diplomásaira! akcióval arra buzdítják a hallgatókat, hogy csináljanak magukról egy képet, ahogy szépen felöltözve emelik poharukat maguk és társaik ünneplésére. A feltöltött fotókból egy nagy virtuális koccintós online évkönyvet és egy videót is készítenek majd.

Ha pedig diplomaosztó hiányában nem emelhetik magasba a diplomás sapkát, virtuálisan ezt is megtehetik a fiatalok egy Instagram-filter segítségével, amit az egyetem készített.

Te már kipróbáltad a grad2020szeged filterünket? 🤔 #szeged #szegeditudomanyegyetem #almamater #sztealmamater #grad2020 #graduates #grad2020uniszeged

null

A fényképek feltöltője és a cikk írója