Kezdőlap Érdekességek Egy másfél éve elhunyt kislány segítségével értek el áttörést a rákkutatók

Egy másfél éve elhunyt kislány segítségével értek el áttörést a rákkutatók

37
0

[sz]Fotó: Northfoto/UEA/SWNS.COM[sz]
Másfél évvel a halála után visszavágott a ráknak egy 5 éves kislány, írja a BBC. A norwich-i Sophie Taylor tavaly januárban halt meg osteosarcomában, vagyis egy olyan rosszindulatú daganatos betegségben, amikor a csontállományt termelő sejtek korlátlan túlburjánzásba kezdenek.

Az 5 éves Sophie beceneve nem véletlenül volt a “szupererős”: a kislány végig bátran nézett szembe a rá váró borzalmakkal, köztük a kemoterápiával és a lába egy részének amputálásával. Sophie Taylor nevéhez fűződik az “Öltsd ki a nyelved a rákra!” elnevezésű kampány is.

Halála után a kislány szülei a gyerek tumorát a tudománynak ajánlották fel, és most úgy tűnik, hogy a daganatot vizsgáló szakemberek áttörést értek el.

A kutatást még 2017-ben kezdték meg közösen a Kelet-Angliai Egyetem (UAE) és a Manchesteri Egyetem tudósai. Céljuk a daganatos betegségben szenvedők életének megmentése és életminőségének javítása volt.

30 betegtől vettek mintákat, ezeken keresztül követték a rákos sejtek terjedésének génútvonalát. Amikor ezt a génútvonalat végül kiiktatták az emberi sejtekből és egerekbe ültették, nem tudott tovább burjánzani.

Dr. Darrell Green, a kutatás egyik vezetője elismerte, hogy bár a klinikai tesztek még hátravannak, az eddigi eredmények nagyon biztatóak.

Amennyiben az eljárásuk sikeresnek bizonyul, úgy a daganatos betegek kezelése “sokkal könnyebbé válhat, összehasonlítva a fájdalmas kemoterápiával és az életet alapjaiban megváltoztató végtag amputációval.”

Sophie Taylor édesapja nagyon büszke a kislányára, aki ugyan nem érhette meg ezt a napot, de a maga módján mégis hozzájárult mások életének megmentéséhez.

[kapcsolodo]/attores-a-mehnyakrak-gyogyitasaban-genszerkesztessel-pusztithatjak-el-a-rakert-felelos-gent/[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója