Hamarosan bárki beszerezheti azt a királyi nedűt, amelyet a Buckingham palota ünnepségein kortyolgathatnak az előkelőségek, a királyi udvar ugyanis piacra dobja II. Erzsébet kedvenc italát – írja a Sun.

Az angol királynőről eddig is köztudott volt, hogy a gin nagy rajongója, étkezéseihez is általában ebből a nedűből készülő koktélokat szokott fogyasztani.

A királyi gin palackja 40 fontba, azaz kicsivel több mint 15 ezer forintba kerül majd, és különlegessége, hogy nem csak a királynő adja hozzá a nevét, de olyan alapanyagokból készül, amelyeket a Buckingham-palota kertjében termesztenek.

Ennek megfelelően a neve sem túl meglepő: a Buckingham Palace Gin 12 féle növényből készül – köztük verbena, galagonya, babérlevél és eperfa levelek is szerepelnek a titkos receptben.
[kapcsolodo]zart-korben-unnepelte-94-szuletesnapjat-erzsebet-kiralyno-aki-most-nem-akart-nagy-hacacaret[kapcsolodo]

Amellett, hogy a királynő nagy kedvence, kevésbé prózai okai is vannak a gin piacra dobásának: a Royal Collection Trust – amely a koronaékszerek és a rezidenciákban található műtárgyak gondozása érdekében alapított szervezet – idén 30 millió fontos veszteségnél tart, mivel a járvány miatt visszaeső turizmusból alig jön bevétel. Az pedig köztudott, hogy a királynő és a monarchia “logójával” Angliában nagyjából bármit el lehet adni, így azt remélik a royal gintől, hogy valamennyire pótolni tudják majd a bevételekből a hatalmas kiesést.

A 42 százalékos szesz presztízsét azzal is emelik, hogy bejelentették: ezt az italt fogják mostantól felszolgálni a hivatalos eseményeken és a kerti partikon a Buckingham palotában.

[next]

A Royal Collection Trust szóvivője elmondta, hogy a gin aznap kerül az alapítvány üzleteibe, amikor újranyitják a királyi család turisták által látogatható rezidenciáit – a Buckingham-palotát, a Windsor kastélyt, a Holyroodhouse-palotát, valamint a Queen’s Galleryt Londonban és Edinburghban -, július 23-án, de online is beszerezhető lesz. Emellett azt is elárulta, mi a gin felhasználásának legkirályibb módja: egy jéggel teli pohárba önteni egy egység gint, feltölteni tonikkal, és citrommal díszíteni.

Korábban a királynő stylistja, Angela Kelly az általa írt The Other Side of the Coin: The Queen, the Dresser and the Wardrobe című könyvben azt is elárulta, hogy Erzsébet a gin felhasználásának egy másik módját is feltalálta: azzal tisztítja gyémántékszereit, állítólag semmitől sem csillognak olyan szépen, mint egy kis gintől.

A fényképek feltöltője és a cikk írója