[sz]Forrás: The Guardian, Fotó: Illusztráció/Pixabay[sz]

A világ leggazdagabb emberei közül 83-an felszólították a kormányokat, hogy adóztassák meg jobban őket és a gazdag elit más tagjait – írja a The Guardian.

A leggazdagabbak azonnali, jelentős és hosszú távú adóztatását azért kérik, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági válságból minél előbb kilábaljanak világszerte.

A nyílt levél, amelynek aláírói közt szerepel például a Disney-birodalom örököse is, azt kérik, emeljék fel azok számára az adókat, akik olyanok, mint ők.

[kapcsolodo]/elon-musk-mar-a-vilag-hetedik-leggazdagabb-embere/[kapcsolodo]

Azt írják, hogy amikor a járvány lesújt az emberiségre, a hozzájuk hasonló milliomosoknak kritikus szerepünk van abban, hogy a világ meggyógyuljon. “Nem, nem mi gondoskodunk az intenzív osztályokon a betegekről. Nem mi vezetjük a mentőautókat, amik őket a kórházakba szállítják. Nem mi töltjük újra a polcokat az üzletekben, és nem mi szállítjuk házhoz az ételeket.”

[next]

Arra is kitérnek, hogy a politikusok foglalkozzanak a globális egyenlőtlenség problémájával, és ismerjék el, hogy a gazdagabbak nagyobb mértékű megadóztatása és a nemzetközi adórendszer átláthatósága nélkül nem lesz hosszú távú megoldás a válságra.

A szupergazdagok szerint a jótékonykodás, akármilyen nagylelkű is, nem segít a járvány okozta problémákon.

A levél megjelenését egyébként a G20-as pénzügyminiszterek és jegybanki vezetők ezen a héten esedékes találkozójához időzítették.

A fényképek feltöltője és a cikk írója