Az utolsó jogi akadály is elgördült annak az útjából, hogy kivégezzék Daniel Lewis Lee-t, aki 1996-ban irtott ki egy családot – írja a New York Times. A szövetségi fellebbviteli bíróság úgy döntött, hogy végrehajthatják a férfi kivégzését, ezzel ő lesz 17 év után az első szövetségi elítélt, akit kivégeznek az Egyesült Államokban.

[kapcsolodo]39-evet-toltott-bortonben-a-gyilkossagert-amit-nem-kovetett-el-most-21-millio-dollart-kap[kapcsolodo]

A fehér felsőbbrendűséget hirdető Lee még 1996-ban követte el a gyilkosságokat, amikor tettestársával kegyetlenül megkínzott egy házaspárt és nyolcéves kislányukat, majd miután megölték őket, tóba dobták a holttestüket.

Lee-t 1997-ben ítélték halálra, társa, Chevie Kehoe megúszta életfogytiglani börtönbüntetéssel. A férfi azóta van halálsoron, ám mivel nem szövetségi szinten lett elítélve, kivégzését eddig nem tűzték ki. Tavaly év végén maga Donald Trump amerikai elnök – aki köztudottan a halálbüntetés pártolója – emelt szót azért, hogy szigorítsanak a törvényeken, és tavaly decemberben öt elítélt – köztük Lee – kivégzését is kilátásba helyezte. Akkor azért halasztották a kivégzéseket, mivel Arkansasban egy újabb méreginjekciót vizsgáltak, amely kevesebb szenvedéssel öli meg az elítélteket. Az anyag zöld utat kapott, a szövetségi fellebviteli bíróság pedig vasárnap rendelte el, hogy a férfit hétfőn kivégezzék az indianai Terre Hautban.

[next]

Lee-nek azonban még mindig van esélye arra, hogy tovább halasszák a kivégzését, ráadásul az áldozatok családtagjainak jóvoltából:

a hozzátartozók azért kérték múlt héten a kivégzés elhalasztását, mivel az országban jelenleg is tomboló koronavírus-járvány miatt nem utazhatnak, ezért nem is nézhetnék végig a kivégzést.

A család kérését pénteken jóváhagyták, és elhalasztották a büntetés végrehajtását. Vasárnap a bíróság azonban felülvizsgálta a döntést, és engedélyezték a kivégzést, arra hivatkozva, hogy semmilyen szövetségi szintű szabály vagy rendelet nem szól az áldozatok hozzátartozóinak részvételi jogáról. A családtagok helyi idő szerint ma délután négyig fellebezhetnek, így még megvan az esély arra, hogy Lee kivégzését elhalasztják.

A fényképek feltöltője és a cikk írója