[sz]MTI, fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic[sz]
Pénteken este is az utcán tüntettek Belgrádban, többen megsérültek, amikor a tömeg megpróbált bejutni a parlamentbe.

A tiltakozások azért alakultak ki, mert a főként fiatal tüntetők szerint az ország vezetői nem megfelelően kezelik a koronavírus-járványt, és nem az emberek egészségét, hanem a hatalom központosítását tartja szem előtt.

Kedden és szerdán még azért tüntettek, mert felvetődött annak a lehetősége, hogy ismét kijárási tilalmat vezethetnek be a szerb fővárosban. Egy nappal később az államfó már arról beszélt, hogy nem lesz kijárási tilalom, ám a tiltakozások folytatódtak.

Szerdán este már a kordonokkal védett parlament épületéhez vonultak a tüntetők, ahol palackokkal, kövekkel és égő szurkolói fáklyákkal dobálták meg a rendőröket, valamint kukákat borogattak és gyújtottak fel. A rendőrség könnygázgránátokkal igyekezett oszlatni a tömeget. A mentőszolgálat jelentése szerint 19 rendőr és 17 tüntető sebesült meg azon az estén.

[kapcsolodo] /koronavirus-nem-lesz-kijarasi-tilalom-de-korlatozasokat-vezetnek-be-szerbia/[kapcsolodo]

[next]

Csütörtökön este az erőszakos tiltakozások után békés tüntetést tartottak Szerbia több városában is, a demonstrálók a nagyobb városok fontosabb épületei előtt ülve tiltakoztak az ellen, hogy a koronavírus-járvány második hullámát sem úgy kezeli a szerbiai vezetés, ahogyan azt szerintük kellene.

Pénteken viszont ismét elszabadultak az indulatok a szerb fővárosban, több százan próbáltak meg betörni a parlament épületébe, de a rendőrség megakadályozta ebben őket. Hetven embert őrizetbe vettek, többen megsérültek.

A tüntetők korábban több sajtóorgánumnak is nyilatkoztak, mint mondták, nem kizárólag a tervezett megszorító intézkedések ellen tüntetnek, hanem Aleksandar Vucic “diktatórikus eszközei és önkényuralmi törekvései ellen” is.

Szerbiában péntekről szombatra 17 342-ről 17 728-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma.

Pénteken minden korábbinál több, 18 újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 370-re nőtt.

A fényképek feltöltője és a cikk írója