[sz]Címkép: Pixabay[sz]

Csütörtökön az északi tájakon lehet felhősebb az ég, élénk lesz a délnyugati, nyugati szél, északkeleten kis eséllyel gyenge záporeső is előfordulhat – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. Máshol viszont szinte zavartalan napsütés várható mérsékelt légmozgással.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 27 és 33 fok között alakul, de a felhősebb északkeleti vidékeken helyenként 25, 26 fok lesz csupán.

Estére északon is csökken a felhőzet, jellemzően derült, száraz idő várható. A délies szél gyenge, mérsékelt marad. A késő esti 17, 24 fokról hajnalra 13, 20 fok közé csökken a hőmérséklet.

Pénteken túlnyomóan derült vagy kissé felhős lesz az ég, csapadék nem várható. A déli, délkeleti szél időnként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 35 fok között valószínű. Péntekre 14 megyére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt.

Szombaton nagyrészt napos idő lesz gomolyfelhőkkel, majd egy front érkezése miatt délelőtt az Észak-Dunántúlon, később keletebbre is megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Ezzel együtt délelőtt Nyugat-Magyarországon, délután, este másutt is várható záporok, zivatarok kialakulása, de a keleti határszélen csak késő este eshet. Délelőtt a Dunántúlon, estére már nagy területen megerősödik az északnyugatira forduló szél, amelyet helyenként viharos lökések is kísérhetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13, 22 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25, 34 fok között alakul, északnyugatról délkelet felé haladva lesz egyre melegebb. A front érkezésének részletei egyelőre még bizonytalansággal terheltek.

Vasárnap éjszaka a Dunától keletre sokfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar is, majd északnyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, egyre nagyobb területen szűnik meg a csapadék. Legkésőbb – kora délután – az Alföld északi részén következik ez be. Napközben a gomolyfelhős, napos időben már csak egy-egy zápor fordulhat elő. Az északi szél többfelé megerősödik, főként a Zemplén térségében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12, 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20, 26 fok között valószínű.

A fényképek feltöltője és a cikk írója