A Ford dolgozói levelet írtak a cég vezetésének azért, hogy az autóipari vállalat mielőbb függessze fel a rendőrautók gyártását, írja egy jelentésre hivatkozva a CNET. A kérést a George Floyd meggyilkolása nyomán országszerte elharapózó Black Lives Matter tüntetések apropója szolgáltatta.

“A történelem során azok az autók, melyeket a Ford alkalmazottai terveztek és gyártottak, a rendőri brutalitás és elnyomás kiegészítői lettek”
– írják levelükben az autógyár dolgozói.

Ezután kitérnek arra is, hogy bár tudják, a többség jó szándékkal csatlakozik a rendőrség kötelékéhez, a társadalmat sújtó rasszista gyakorlatoknak véleményük szerint történelmi gyökerei vannak, ráadásul rendszerszintűek.

A George Floyd meggyilkolása után kirobbant zavargásokról több felvétel is készült, amin a rendőrök a robosztus Ford Police Interceptorral a tüntető tömegbe hajtanak.

[kapcsolodo]ezek-voltak-george-floyd-utolso-szavai-kikerultek-a-rendorok-testkamerainak-felvetelei/[kapcsolodo]

[next]

A vállalat csúcsvezetőinek címzett levél egyenesen “felszólítja a Fordot, hogy hagyjon fel minden rendőrségi jármű és termék fejlesztésével, gyártásával és értékesítésével”, ráadásul ennek érdekében július 15-i határidővel tegyenek lépéseket.

Jim Hackett gyorsan válaszolt a dolgozók javaslatára:

“A jelenleg kialakult helyzet még nagyobb lehetőséget kínál a Ford számára, hogy ne csak új megoldásokat hozzon létre, hanem kihasználja egyedülálló helyzetét, így támogatva a párbeszédet és a reformokat a mindenki számára biztonságosabb közösségek kialakításában”
– írta a vezérigazgató. Hackett arra is kitért, hogy ha befejezik az Interceptorok gyártását, könnyen veszélybe kerülhet a rendőrök biztonsága és a munkavégzés körülményei is.

A Ford pontosan 70 éve gyárt rendőrautókat. Az első kifejezetten a rendőrség számára készült járművet 1950-ben mutatta be a vállalat. A Ford több autót ad el a rendőrségnek az Egyesült Államokban, mint bármelyik versenytársa.

A fényképek feltöltője és a cikk írója