Marokkó az afrikai kontinens egyik leggyönyörűbb és egyben legkülönlegesebb országa, nem csoda, hogy a -magyar- turisták egyik nagy kedvence.
Az ország rengeteg különös és meghökkentő szokással rendelkezik, így meglátogatása előtt nem árt egy kicsit jobban beleásni magunkat abba, hogy mi elfogadott és mi nem, mi kézenfekvő és mi nem Marokkóban.

Cikkünkben arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtjük Marokkó legérdekesebb szokásait, jellemzőit és legkülönlegesebb helyeit.
Vágjunk is bele!

1. Kecskék a fákon

Igen jól látod! Marokkóban a kecskék bármilyen hihetetlen, maguktól mennek fel a fára. Ne lepődj tehát meg, ha egy argánfán 4-6 kecske pihenget halálos nyugalommal, ez ott teljesen természetes.

2. Argán: a folyékony kincs

Az ország folyékony aranyaként emlegetett argánolaj, a szinte kizárólag Marokkó dél-nyugati részén őshonos argánfa terméséből kerül kisajtolásra.

A marokkóiak által vasfának vagy életfának nevezett növény olyan körülmények között nő akár 6-8 méter magasságig, ahol más fafajok életképtelenek. Mindezt az 5-6 méteres mélységig hatoló gyökérzete és extrém alacsony vízszükséglete teszi lehetségessé: amíg más fafajoknak 10-12 köbméternyi vízre van szükségük egy évben, addig az argánfa alig 180-220 literrel is zavartalanul növekszik.

3. A Marokkóba látogató romantika függőknek fontos információ lehet, hogy számukra a szív nem a szerelem jelképe; ez a máj.

4. A műanyag zacskók használata tiltott

2016-ban az ország a műanyag-fogyasztás szempontjából -arányosítva- a nem túl előkelő második helyen állt a világon. Becslések szerint akkoriban minden polgár körülbelül 900 nejlonszatyrot/zacskót használt el évente, ezért az állam betiltotta a műanyag zacskók használatát. Tiltott gyártani, eladni, vásárolni, de még tárolni is.

5. Különböző színű taxik

Marokkóban a taxik két csoportra: „kicsire” és „nagyra” oszlanak. A kicsi taxik nem hajtanak a településeken kívülre, és minden városban megvan a saját színük, például:

Rabatban és Meknesben – kék;
Casablancában – piros.

A „nagy” taxik a városon kívülre vágyó utasokat szállítják, színük általában fehér vagy sárga. Az ilyen autók gyakran rögzített útvonalakkal rendelkeznek (durván szólva úgy működnek, mint buszok).

6. Amikor a hőmérséklet 20 °C alá esik, a helyiek felöltik a szőrmemellényeiket és bundáikat

A turistáknak furcsa látvány lehet, hogy az utazóknak még kellemesen melegnek tűnő időben a helyi tehetős emberek szőrmemellényekben/kabátkákban flangálnak az utcán. Azon felül, hogy a helyi lakosoknak a 15-20 fok már hűvösnek bizonyul, a jelenségnek más okai is vannak. A meleg ruhák viselése ugyanis egyfajta önpromóció, mivel az országban csak a gazdag emberek büszkélkednek meleg és minőségi ruhákkal.

7. Sok étteremben és kávézóban nem szolgálnak fel evőeszközöket

A helyiek leginkább a kezükkel esznek, nem pedig evőeszközökkel. A kézzel evésnek is vannak azonban bizonyos szabályai, az ételt a jobb kéz 3 ujjával (nagy+mutató+középső) kell a szájba venni.

8. Vidéken egyes marokkói nők tetoválásokat viselnek az arcukon

A múltban minden marokkói nőnek volt tetoválás az arcán, a karján vagy a lábán. A minták a törzsi amulettként és a viselőjének jellemrajzaként funkcionáltak. Megmutatták például azt is, hogy tulajdonosuk abban a korban van-e, amikor már meg lehet házasodni (az első tetoválást pubertáskor bekövetkeztével készítették el).

9. Öltözködés

Mi jut eszedbe, amikor azt hallod „marokkói nő” ? Fedett lábak, vállak, dekoltázs nélküli felsőruházat és fejkendő. De valójában csak az idősebb nők öltözködnek így, akik konzervatív nevelést kaptak.

Egyre több (főleg a városi) lány már inkább a farmert, a magas sarkú cipőt és az alakot kiemelő ruhákat favorizálja, valamint a sminkelés sem áll távol tőlük. Természetesen a modern külsejükkel semmilyen szabályt nem sértenek, azonban a régi szokások és ruhák hívei a divatosabb öltözékeket látva gyakran sóhajtoznak, vagy dohognak.

10. Marokkóban a gyász színe a fehér

A marokkói gyászolók velünk ellentétben fehéret viselnek, ugyanúgy mint például: Indiában , Kambodzsában és a Kelet-ázsiai államokban.

11. Marokkóban a legtöbb házban nincs fürdőkád vagy zuhany

Gazdag családok modern otthonaiban az emberek természetesen zuhannyal és káddal is rendelkeznek, ám a lakosok nagyobb része egy közönséges lavórt vagy vödröt, valamint egy víz öntésére alkalmas ‘kanalat’ használ a napi tisztálkodáshoz.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy Marokkóban problémák lennének a higiéniával. Az emberek rendszeresen fürdenek és mosnak, csak maga a folyamat van eltérő módon kivitelezve, mint idehaza.

12. A Wc-papírt használók száma csekély

Marokkóban WC-papír csak a drága szállodákban, éttermekben és kávézókban található meg. Más helyeken egyáltalán nem lehet magától értedődő a ‘jelenléte’. Ez egyébként a felkészületlen turisták egyik legnagyobb problémája.

A WC-papír szerepét náluk ugyanis a víz veszi át, a mosdókban vödörben vagy slag formájában biztosítják a ’tisztán tartáshoz szükséges eszközt’.

13. Marokkóban senki sem használ dezodort

Marokkóban a testből származó enyhe ‘szagokat’ teljesen természetesnek tekintik. A helyiek általában nem cserélnek ruhát naponta és dezodorokat sem használnak. Ha egy kis illatra vágynak rózsavizet vagy édeskés illatú olajokat kennek magukra.

14. A kék város

Chefchaouen település az egyik legcsodálatosabb látogatható hely Marokkón belül. A város különlegessége, hogy házai kivétel nélkül kékre vannak mázolva. Sikátorainak, utcácskáinak látványa teljességgel lenyűgöző.

15. Afrikában síelni? Naná!

Míg Marokkó népszerű tengerparti nyaralóhely, kevesen tudják, hogy az országban síelni is lehet. A legnépszerűbb síközpont az Atlasz hegységben található Oukaimeden, ahol januártól márciusig hódolhatnak kedvenc időtöltésüknek a sísport szerelmesei. Az élmény pedig rendkívül egyedi, hiszen ugyanazon a napon lehetőség nyílik rá hogy átélhessük a sivatag hőjét és a hegyek hidegét.

Reméljük cikkünk elnyerte a tetszésed és ismerőseiddel is megosztod azt!

The post 15 érdekesség, amit tudnod kell Marokkóról! appeared first on BővebbenPortál.com.

A fényképek feltöltője és a cikk írója