A magyar szabadkőművesség nemzetellenes szárnyának komoly felelőssége van abban, hogy bekövetkezett a trianoni tragédia. Egyes magyarországi páholyoknak kifejezetten az volt a célja, hogy kiirtsák a nemzeti gondolatot, és helyette az internacionalista, majd pedig liberális világkép uralja a magyar közéletet és az oktatás minden szegmensét. Ennek a következményeit a mai napig nyögjük – mondta az e heti Polbeatben Szakács Árpád, Lovas István-díjas újságíró, akit ezúttal Huth Gergely, Stefka István és Ferkó Dániel kérdezett.

Az elmúlt napokban élénk vita bontakozott ki a Magyar Nemzet hasábjain Szakács Árpád újságíró és Ungváry Krisztián, a balliberális oldal kedvenc történésze között. Ungváry személyeskedő hangnemben kicsinyelte le Szakács Árpád és Raffay Ernő történész kutatási eredményeit, amelyek a magyar szabadkőművesség Trianon kapcsán játszott szerepét mutatják be. Bár csak Raffay 11 ezer oldalnyi levéltári dokumentumot sorakoztatott fel a témában, Ungváry szerint mindez nem felel meg a tudományosság kritériumainak. Szakács Árpád válaszul a Polbeatben kifejtette: még mindig azok a hálózatok uralják a magyar tudományos és kulturális életet, amelyek annak idején Károlyi Mihály és Jászi Oszkár “áldásos” tevékenysége révén elkezdték behálózni a kultúrát és az oktatást. Az őket követő Tanácsköztársaság aztán csúcsra járatta a bolsevista ideológiát, amelynek “gyümölcsei” a mai napig velünk vannak:

A legnagyobb magyar könyvtárhálózat még mindig annak a Szabó Ervinnek a nevét viseli, aki részt vett a Tisza István elleni merénylet előkészítésében. Szabó Ervin meggyőződéses kommunista volt.

Stefka István felhívta a figyelmet, hogy Károlyi Mihály és társai nemzetvesztő – és Trianon kapcsán játszott – szerepét Ungváry Krisztián bagatellizálni próbálja akkor, amikor arról ír, hogy Károlyi Erdélyben a területek elcsatolása ellen szállt síkra. Ez ugyanis hatalmas csúsztatás, hiszen Károlyi és bandája feladta az országot. Huth Gergely, a PestiSrácok.hu főszerkesztőjének kérdésére a PS lapigazgatója elmondta: a nyáron kezdik forgatni azt a filmet, amely Szamuely Tibor és a Lenin-fiúk bűneiről rántja majd le a leplet, rávilágítva történelmük egy olyan epizódjára, amellyel eddig méltatlanul keveset foglalkoztunk. Ferkó Dániel, a PS főmunkatársa hozzátette: még mindig kevés az olyan magyar történelmi film, amely korunk fiataljai számára hatásosan és őszintén mutatná be a magyar történelem dicsőséges fejezeteit.

A Szakács Árpád a Polbeatben: Harminc évvel a rendszerváltás után végre meg kellene törni a balliberális hálózatok uralmát! (videó!) bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója