[sz]Illusztráció: CJMM/Pixabay[sz]
Hónapok óta nem kapnak fizetést a vásárosnaményi A.R.J. Ruhagyár dolgozói, ezért a szakszervezet pert indít és július 13-án demonstrációt tart – írja a Szon.hu.

A gyárban március 23-án állt le a munka, a dolgozóknak egy nappal előtte, vasárnap szóltak, hogy hétfőn már nem kell bemenniük dolgozni. Megrendelés hiányára hivatkozva az angol tulajdonossal egyetértésben a magyarországi vezetők egyoldalúan fizetés nélküli szabadságra küldték a dolgozókat.

Később azonban visszahívtak 270 munkást, akik maszkot varrtak, de ezért is csak a bérük 70 százalékát ígérték.

Valójában viszont csak a 70 százalék 60 százalékát fizettek ki nekik, azt is kétszerre. A májusi és a júniusi bért viszont már egyáltalán nem kapták meg. Akik pedig nem tudtak maszkot varrni, azok március 20. óta otthon vannak és nem kapnak fizetést.

A lap azt írja, volt olyan család, ahol a szülők és a gyerekek is a gyárban dolgoztak. Az 570 munkavállalóból sokan végül felmondtak, olyanok is, akik 20, 25, 30 éves munkaviszonnyal inkább lemondtak a végkielégítésről, csak hogy igénybe tudják venni az álláskeresési támogatást.

A munkavállalók abban bíztak, hogy a veszélyhelyzet megszűnésével újraindul a termelés, és ismét lesz rendes fizetés. Egyelőre azonban csak várnak a bérükre.

“Tehetetlenek vagyunk, nem tudunk semmit a továbbfoglalkoztatásról, az elmaradt bérekről, teljes a csend” – mondta Újvári Bertalanné, a vásárosnaményi A.R.J. Ruhagyár szalagvezetője, aki már 35 éve dolgozik a gyárban.

Sulyokné Kruspán Rozália, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) alelnöke a lapnak azt mondta,

felháborító és elfogadhatatlan, hogy a cég vezetői azt kérték a dolgozóktól, hogy mondjanak le az elmaradt bérükről, és akkor június 15. után újraindulhat a termelés.

Mint mondta, példátlan, ami a vásárosnaményi ruhagyárban történik, és nincs esély arra, hogy a helyzet pár napon belül megoldódik, de ezt nem hagyják annyiban.

Pert indítanak, hogy a dolgozóknak kifizessék a munkabéreket és a végkielégítéseket, ami jár nekik. Ezt először békés tárgyalással szerették volna elérni, de nem jártak sikerrel.

A szakszervezet július 13-án 10 órától demonstrációt tart a gyár mellett.

A fényképek feltöltője és a cikk írója