Július 6-án, hétfőn hajnalban elhunyt Ennio Morricone világhírű, Oscar-díjas zeneszerző.

A La Repubblica olasz napilap szerint a 91 éves zeneszerző egy római kórházban halt meg, miután szerencsétlenül esett. Morricone temetését szűk körben tartják majd.

[kapcsolodo]ennio-morricone-koncert-budapest-2019-exkluziv-interju/[kapcsolodo]

kétszeres Oscar-, Grammy- és kétszeres Golden Globe-díjas olasz zeneszerző, a filmzene egyik legismertebb és egyik legnagyobb hatású alakja. Több mint 550 filmhez írt kísérőzenét, ezek közül legismertebbek a westernfilmekhez írt zenéi.

Egy maréknyi dollárért, A Jó, a Rossz és a Csúf, Volt egyszer egy Vadnyugat – többek közt ezeknek a filmeknek a zenéje ugrik be elsőre sokaknak. De Tarantino-mozikhoz is komponált – Volt egyszer egy Hollywood, Aljas nyolcas – és olyan amerikai produkciókon is dolgozott, mint A Mars-mentőakció.

VIDEÓ: A Volt egyszer egy vadnyugat zenéje

Ennio Morricone 1928. november 10-én született Rómában.

A római Santa Cecilia konzervatóriumban végezte zenei tanulmányait és egyebek mellett trombitán tanult játszani. Először 1964-ben Sergio Leone kérte fel Egy maréknyi dollárért című alkotásához, hogy néhány betétdalnak készítse el a hangszerelését. Tehetségére hamar felfigyeltek, mert olyan hagyományostól eltérő hangszereket alkalmazott, mint amilyen a harmonika, a harang vagy az elektromos gitár. Sorra kapta a megbízásokat.

VIDEÓ: A misszió című 1986-os film zenéjét vezényli a mester:

Ennio Morricone Koltai Lajos operatőrrel három alkalommal is dolgozott együtt: a Maléna, Az óceánjáró zongorista legendája és a Sorstalanság című filmek elkészítésekor. A Sorstalanság zenéjét a Magyar Rádió 22-es stúdiójában vették fel.

A zeneszerző nem csupán filmzenéket komponált, hanem hangversenytermek számára is dolgozott, Az út című alkotása a legtöbbször előadott hangversenyművei közé tartozik.

A fényképek feltöltője és a cikk írója