Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint Horvátországban egymillió lakosra vetítve már most jóval több a regisztrált fertőzött, mint nálunk a járvány csúcspontján volt. Európában egyetlen nap alatt 16 ezerrel nőtt az esetszám, majd minden ötödik beteget Magyarországgal szomszédos országban regisztrálták. Világszerte pedig csak tegnap 212 ezer embernél mutatták ki a fertőzést, ami új rekord – adja hírül az RTL Klub Híradója.

Horvátországba június közepétől lehet Magyarországról korlátozás nélkül utazni, úgy, hogy visszatérve nem kell karanténba vonulni. A nyitás óta folyamatosan emelkedik a napi új fertőzött szám, míg három hete csak 10-20 új eset volt naponta, most már a százat közelíti.

Merkely Béla szerint ha nagy számban utaznak magyarok külföldre, megvan az esélye annak, hogy Magyarországon is megugorjon az esetszám. Még ha nem is indít el második járványhullámot, kisebb gócok kialakulhatnak.

A rektor ezért azt ajánlja, hogy akinek nem muszáj, ne utazzon külföldre. Aki mégis megy, teszteltesse magát, ha hazaért.

A Híradó tudósítása szerint az Operatív Törzs folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírus-járvány fejleményeit. Azt ajánlják, hogy aki külföldre utazik, regisztráljon a konzuli szolgálatnál. Ez megkönnyíti, hogy szükség esetén konzuli védelmet kapjon.

[kapcsolodo]/nincs-tomeg-sehol-nem-kell-varni-ilyen-most-horvatorszagban-nyaralni-es-hazajonni-onnan/[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója