Sok tanulsággal szolgált Angliában a kocsmák újranyitásának első napja, a rendőrség számára legalábbis biztosan. A brit rendőrök szövetsége szerint ugyanis már ez az egyetlen nap is megmutatta, hogy az éjszakai élet nem összeegyeztethető a távolságtartással – írja a Guardian.

John Apter, a szövetség elnöke szerint teljesen egyértelmű, hogy a vendégek sehol nem tartják be a járványveszély miatti egyméteres távolságot.

Nagy-Britanniában március óta voltak zárva a kocsmák a járvány miatt. Észak-Írországban már pénteken, Angliában szombaton nyithattak újra a pubok, a skótoknak és a walesieknek még várni várniuk kell. Angliában a nagy újranyitás napján természetesen megrohamozták az emberek a vendéglátóipari egységeket, már délután tömve voltak az utcán. A londoni Sohóban minden létező felületen emberek ültek és söröztek, jól láthatóan nem foglalkoztak az előírt távolságtartással.

Apter, aki egyébként szombaton szolgálatban volt Southamptonban, eképpen foglalta össze, amit látott:

“Pucér emberek, vidám részegek, dühös részegek, verekedés és még több dühös részeg. A napnál is világosabb, hogy az ittas emberek nem tudnak távolságot tartani.”

Azonban nemcsak Londonban és Souhthamtonban akart mindenki sörözni, hanem jóformán mindenhol: Notthinghamshire-ben négy embert letartóztattak, és több kocsma is idő előtt úgy döntött, hogy a részegek miatt inkább hamarabb bezár. A The Sun értesülései szerint Leicestershire-ben azért kellett egy pubnak hamarabb lehúznia a rolót, mert a részeg vendégek megtámadták a pultost, akit nyaksérülésekkel szállítottak kórházba. A devoni és a cornwalli rendőrség csak a tegnapi este folyamán több mint 1000 bejelentést kaptak, amelyek nagy része az ittas emberek randalírozásához kötődött.

A lap becslései szerint a kocsmák újranyitásának első estéjén 15 millió korsó sör fogyhatott el Angliában.

A brit tiszti főorvos, Chris Witty szerint még nagyon messze van a járvány vége, és egyáltalán nem szabad azt hinni, hogy az enyhítések nem járnak kockázattal. A járvány nem tűnt el – hangsúlyozza -, éppen ezért nem szabadna fittyet hányni a javasolt távolságtartásra. Ahhoz viszont, hogy sokáig élvezhessék a pubokat, fegyelmezetten kéne hozzáállni a szórakozáshoz, különben könnyen eljöhet a betegség második hulláma.

[kapcsolodo]jo-hir-enyhulnek-vagy-megszunnek-a-karantenszabalyok-juliusban-nagy-britanniaban[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója