Kezdőlap Politika Suttyomban százmillióval pénzelte fel a francia multit az érdi liberális polgármester

Suttyomban százmillióval pénzelte fel a francia multit az érdi liberális polgármester

55
0
Akkora a csóróság az elnyomó kormány intézkedései miatt a balliberális önkormányzatoknál, hogy még Érden is a járványhelyzetet kihasználva fizetett százmilliós osztalékot a francia multinak a liberális polgármester, Csőzik László vezette önkormányzat. Az elmúlt időszakban amúgy sem lehetett követni, mi történik az érdi városházán – a kormányhivatal jogi szakvéleménye szerint sem –, pedig az is előfordult, hogy Csőzik szóban (!) kinevezte emberét a városüzemeltető cég élére 700 ezres havi fizetésért, de az elődnek erről elfelejtett szólni. Minderről Érd polgárai egy blogból értesülhettek…

Hogy mit is ért a balliberális oldal átláthatóságon és demokrácián, abból az elmúlt időszakban sokat megtapasztalhattak azok, akiknek balliberális településvezető jutott. A VIII. kerületben azért kapott az önkormányzat 50 milliós bírságot, mert Pikó túlhatalmát kihasználva egy külföldi cégnek akarta átjátszani a közétkeztetést. De Niedermüller Péter is amiatt hőzöngött nemrégiben, hogy kerületi újságjának kiadását jobboldali kötődésű nyomda nyerte el, és kimondta, hogy ha tehetné, politikailag vezérelné a közbeszerzéseken, hogy a neki tetszők nyerjenek. De akad a fővároson kívül is olyan balliberális településvezető, akinek papírja van a szabályok önkényes áthágásáról, a döntések elhallgatásáról, a káoszt okozó különös húzásokról. Ilyen település például Érd, ahol az elmúlt időszakban nem is lehetett igazán pontosan nyomonkövetni, mi is történik a polgármesteri hivatalban – legalábbis ez derül ki abból a videóból, amelyet egy helyi jobboldali önkormányzati képviselő osztott meg a Facebookon. A fideszes Simó Károly többek között azt nehezményezi, hogy Csőzik László polgármester a veszélyhelyzet idején kapott törvényi felhatalmazással visszaélve nem egyeztetett döntéseiről a képviselőkkel; sokszor két héttel a döntés meghozatala után értesültek egyáltalán arról, hogy valamilyen ügyben a polgármester határozatot hozott. A közvélemény is csak Csőzik Facebook-posztjaiból értesülhetett, mi történik éppen a hivatalában; döntéseit is jelentős késéssel tették közzé Érd honlapján.

Csõzik és példaképe, a városvezető-géniusz Demszky. Fotó: MTI

A kormányhivatal véleménye is alátámasztja: Csőzik nem tartja magát a szabályokhoz

A polgármester antidemokratikus és egyben kaotikus hozzáállását a Pest Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztályának jogi szakvéleménye is alátámasztja, amely nemrégiben megállapította, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése óta meghozott 106 határozat és 13 rendelet közül Csőzik egyetlen esetben sem tartotta be a hatályos jogszabályokat és vonatkozó helyi rendeleteket. A határozatok és rendeletek között ráadásul számtalan erősen megkérdőjelezhető döntés is fölsejlik, például annál az esetnél, amikor a polgármester az Érdi Közterület-Fenntartó Intézmény korábbi vezetőjét súlyosan szabálysértő módon leváltotta, helyére pedig kabinetfőnökének – mert egy balliberális polgármesternek ilyen is jár – korábbi üzlettársát ültette 700 ezer forintos havi fizetésért. Az még hagyján, hogy az új vezetőt szóban nevezte ki Csőzik május 23-án (erről is egy helyi blogon szivárogtak ki információk), de a korábbi vezető kinevezéséről szóló határozatot sem vonta vissza, így a szakértő városvezetésnek köszönhetően jelenleg két vezetője is van az intézménynek. A június 10-én meghozott, visszamenőleges hatályú határozatban Csőzik ilyen zavarodott módon magyarázza ki döntését:

az Érdi Közterület-fenntartó Intézmény intézményvezetői (magasabb vezetői) beosztásának ellátásával kapcsolatosan 2020. május 23. napján meghozott döntésemet az alábbiak szerint foglalom írásba: Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése hatáskörében eljárva az Érdi Közterület-fenntartó Intézmény magasabb vezetői – intézményvezetői – teendőinek ellátásával 2020. május 23. napjától 2021. május 23. napjáig Somogyi Tamást bízom meg.

Már a fenti mondatból is kitűnik, hogy a fogalmazója is tisztában van vele, hogy nincs rendben a dolog, és ezt erősítette meg a Pest Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztályának szakvéleménye is, amely szerint

a polgármester megsértette a rendeltetésszerű joggyakorlás elvét, ha egy személyben eljárva leváltotta a Közgyűlés által kinevezett intézményvezetőt és új vezetőt nevezett ki.

Csőzik tehát igyekezett maximálisan kiaknázni, hogy a vírusjárvány egyszemélyi hatalmat adott érdi királysága fölött, olyannyira, hogy a veszélyhelyzet utolsó napján, 2020. június 17-én még 46 határozatot hozott. Mindeközben információink szerint a káosz elől menekülve távozott a hivatalból a jegyző, a jogi iroda vezetője, sőt, még a Modern Városok Program balliberális koordinátora is leköszönt.

A régi csapat már feloszlott, de szellemiségük tovább él. Fotó: MTI

Haveri franciáknak ment a száz milla

Simó Károly Facebook-videójában az is elhangzott, hogy a polgármester legkülönösebb, de valójában cseppet sem váratlan húzása mégis az volt a veszélyhelyzet alatt, hogy suttyomban kifizetett 100 millió forint osztalékot egy francia multinak, a Veolia Energia Magyarország Zrt.-nek. Hozzátette: az osztalékot ráadásul nem a nyereségből fizették ki, hanem abból a négy éve folyamatosan felhalmozott tartalékból, amelyeket konkrét érdi beruházásokra és fejlesztésekre szántak. Az előző polgármester egyébként nem volt hajlandó fizetni a franciáknak. 

Tehát miközben csődközeli helyzetet vizionálnak és kormányzati elnyomást harsognak a balliberális táborban, a haveri franciáknak azért suttyomban kifizetnek százmillió forintot. Önkény, pazarlás, titkolózás és a külföldi multik kiszolgálása – tulajdonképpen ismerős az összkép, még az SZDSZ-es időkből, amely, úgy tűnik, ismételten beköszöntött egyes szerencsétlenül járt településeken. Ezek a lépések mind-mind arról szólnak, hogy a baloldal helyben leépíti a demokráciát és csökkenti az átláthatóságot. Úgy tűnik, ahol a baloldal hatalomra kerül, ott leépül a demokrácia és káosz, anarchia jelenik meg. Az is szembetűnő, hogy miközben Csőzik élettársa, a DK-s Bősz Anett a Parlamentben azt kéri számon a minisztertől, hogy miért 45 nap a közérdekű adatokra való válaszadás határideje, ugyanaznap Csőzik 45 napot kér arra, hogy megmondja egy ellenzéki képviselőnek, a Pénzügy Bizottság tagjának azt, hogy mennyi pénz volt az önkormányzat bankszámláin egy hónappal előtte. Persze nem vártunk mást.

Vezetőkép: facebook.com

A Suttyomban százmillióval pénzelte fel a francia multit az érdi liberális polgármester bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója