[sz]Szegedi Éva, Fotó és videó: Természetfilm.hu[sz]

Az utóbbi napokban áradt a Tisza és a Szamos is, a vízgyűjtő területekről pedig hatalmas mennyiségű szemetet hoznak magukkal a folyók.

A sajtót bejárta az a felvétel, amit a Pet Kupa szervezői osztottak meg Facebookon. A videó vasárnap készült Kárpátalján, és rémisztő látni, ahogyan a gallyakat, törmelékeket, szemetet sodorja magával a víz.

[kapcsolodo]videokon-ahogy-hatalmas-szemet-hompolyog-magyarorszag-fele-a-tiszan-es-a-szamoson/[kapcsolodo]

„Ez mindennapos, Felső-Tisza vidékén, így kell elképzelnünk, hogy csak hömpölyög a végeláthatatlan, brutális szemétáradat?”

– kérdezem Bitter Zsuzsannától, a Pet kupa egyik szervezőjétől, a Természetfilm.hu irodavezetőjétől.

„Most éppen egy zöldár után vagyunk, és ez mindig nagyobb hulladékmennyiséget hoz”

– válaszolja.

„Ilyenkor egyrészt jól látható az áradás, másrészt ilyenkor az szemét is a folyó hullámaira kerülhet, ami lehet, hogy évek óta az ártérben lerakva pihent, ám eddig nem láttuk a zöld növényzettől, a bokrok alatt.

Amikor a folyó a medréből kilépve a hátára veszi és felkapja ezt a szemetet, és viszi kilométereken át, a mennyiség tényleg hatalmas, és látvány valóban drámai. De azért ez nem mindennapos, ilyenkor a szennyeződés legcsúnyább arcát látjuk.”

Bitter Zsuzsanna azt is elmagyarázza: a cél az lenne, hogy ezt a szemétmennyiséget a víz ne rakja le újra, és ezen a magyar vízügyi hatóságok hatékonyan dolgoznak. A Szamosnál elképzelhető, hogy azért tűnik fel számunkra ez a látványos mennyiség, mert ott helyezték el azt a gépláncot, ami hulladékzárt képez a Tiszán, és lehalássza a folyón érkező szemetet. Ha ezt időben beállítják, óriási hatékonysággal termeli le a hulladékot.

„Látszik, hogy a hulladékzár fölötti szakaszon érkezik mindenféle a folyó habjain, viszont lejjebb már nem megy tovább.”

Arra is rátérek beszélgetésünk során, hogy a szkeptikusok szerint nincs értelme összegyűjteni a szemetet, Pet Kupát és hulladékgyűjtő akciókat rendezni, mert ez csak csepp a tengerben, az emberek úgyis szemetelnek az egész világon.

„Mi is gyakran találkozunk ezzel a véleménnyel” – mondja Bitter Zsuzsanna. „Valahol mindannyiunk igazságérzetét bántja, hogy nem feltétlenül a saját hulladékunkat látjuk viszont a saját árterünkön – bár azért előfordul magyar PET palack is a Tisza árterében.

Csakhogy a Tiszának ez a szakasza a miénk, itt mi vízitúrázunk, a mi gyerekeinknek fogjuk megmutatni a vízparti élet szépségeit, és ezt PET palackokon taposva nem tudjuk majd élvezni. Ezért nem mások felelősségét keressük, hanem a lelkesedésünktől hajtva meg szeretnénk valósítani a programjainkat és javasolni szeretnénk azoknak, akik érdeklődnek irántuk.”

Bár ezt sokan kívülről nem mindig és nem mindenki látja, a Pet Kupa szervezői és önkéntesei nem csak egy évben egyszer aktívak. És a céljuk sem csupán abban merül ki, hogy évente egyszer szemetet szednek, hanem azon dolgoznak, hogy lehetőleg megelőzzék a szemetelést. Például évek óta együttműködnek a kárpátaljai vízügyes kollégákkal, civil szervezetekkel, és a Pet Kupán az egyik legeredményesebb csoport éppen a Kárpátaljáról érkezett környezetvédelmi szervezet önkénteseiből álló csapat volt. Idén egy hulladékgazdálkodó vállalkozót is támogatott a Pet Kupa, hogy a saját településén hatékony szelektív-hulladék gyűjtő programot valósíthasson meg.

És ehhez a stratégiához kapcsolódik az új, 2020-as Mosolygó Zsákok program is. Na, de mi ez egyáltalán? „A Pet Kupával már évek óta rendezzük a folyami hulladékszedő versenyeket, de úgy gondoltuk, hogy kellene olyan program is, ami azokon a területeken zajlik, ahol valamilyen okból kifolyólag nem vagyunk ott a versenyeinkkel” – magyarázza Bitter Zsuzsanna.

„A Tisza számos pontján nem tervezünk versenyt. A Mosolygó Zsákokkal az volt a tervünk, hogy egy szakaszon a helyiek, vízitúrázók, horgászok, iskolások bevonásával, az ő kapacitásukra, lelkesedésükre építve szervezzünk ártéri hulladékmentesítő programot.”

VIDEÓ: A Mosolygó Zsákok Tiszabábolnán:

Pet Kupa on Facebook Watch

Mosolygó Zsákok leptek el a napokban több Tisza menti települést. Júliustól bevetésre készek az ártéri hulladékkal szemben. Az üres zsákok felvételi…

A Mosolygó Zsákok kísérleti program, júliustól indult, szeptember végéig tart, 15 település csatlakozott Tiszadadától Tiszabábolnáig. Egyelőre nem tudni, mennyi szemetet fognak összeszedni a programban, mert az a résztvevők számától és aktivitásától is függ, de körülbelül 3 tonnára számítanak, annyira mint amit a Tisza-tavi Pet Kupán a koncentrált gyűjtéssel, sok önkéntessel, intenzív munkával szedtek össze.

Egy dolog nehezítette a Mosolygó Zsákok promotálását: a koronavírus-járvány és a veszélyhelyzettel járó korlátozások. „Amikor kitaláltuk a programot, akkor ezzel nyilván nem számoltunk” – mondja Bitter Zsuzsanna.

[next]

„A járvány 2-3 hónapra megbénította a program hirdetését. Nem tudtunk iskolákba elmenni, földnapi rendezvényeken a helyszínen beharangozni. Zömében az internet lehetőségeire fókuszáltunk. Viszont a Pet Kupának mára komoly önkéntes közössége lett, és korábban is terveztük, hogy ne csak nyáron csináljunk valamit, hanem egész évben őrizzük meg a lelkesedést.

Ezért év elején, télen, amikor a zöld növényzet nem takar és nem akadályozza a hulladék megtalálását, végeztünk egy hulladék monitoringot, ami ezt a területet is lefedte. A munka eredményét a TrashOut mobilapplikációban most is bárki meg tudja nézni, mennyi hulladék van ezen a területen. A Tisza forrásvidéken pedig az ukrajnai segítőink dolgoznak a Tisza a megtisztításán nemzetközi programokban együttműködve.”

A tiszai Pet Kupa céges csapatépítőt is szervez. Ha egy vállalat a közösségépítést valamilyen társadalmilag hasznos tevékenység elvégzésével képzeli el, akkor ez a fajta hulladékgyűjtés nagyszerű lehetőség akár ősszel vagy tavasszal is.

Bár a munka egy részét visszavetette a járvány, elmaradt a Tisza-tavon a Pet Kupa, el kellett halasztani az eredetileg áprilisra tervezett bodrogi kupát, ellenben a szeptember igen aktív lesz, a kijárási korlátozások lehetőséget adtak a termékfejlesztésre.

“Kezdeni akartunk valamit azzal a rengeteg hulladékkal, amit az ártérben szedtünk össze.

Olyasmit szerettünk volna, ami nem csupán rövid életű tárgy, ami azután szintén hulladékká válik, így tollköpenyt és vonalzót is készítünk az egykori műanyagszemétből.

A leglátványosabb termék a Palackorrú Lebegő Kikötő.

Az Aktív Magyarország program lehetőséget adott nekünk arra, hogy egész tavasszal azzal foglalkozzunk, miként lehet a PET palack kupakját úgy ledarálni, megtisztítani, formába önteni, majd a megfelelő technológiával olyan anyaggá formálni, amely a fadeszkához hasonlóan működik. Rugalmas, megmunkálható, hajlékony de időjárási viszontagságoknak ellenálló anyagot alkottunk. Így jött létre az a három Palackorrú Lebegő Kikötő, amit júliusban fogunk átadni.”

VIDEÓ: A palackorrú lebegő kikötő története – Tervezés

Security Check Required

null

“A fedélzet kupakokból készült, ami tartja, a PET hajókhoz hasonlóan ártérből szedett PET palackokból. Nem csak kikötési lehetőség, és vízitúra, megállóhely, hanem kicsit olyan, mint egy tanösvény. Leírjuk, hogy miből készült és hol vagyunk, mivel a vízitúrázó gyakran nem tudja, hogy milyen települések között halad el, maximum a templomtornyot látja valahol messze, de ha kiszáll és elolvassa az információkat, hogy mondjuk egy kilométeren belül középkori haranglábat talál a templomnál, lehet, hogy kiszáll és körülnéz a településen.

Az volt a célunk, hogy összekössük a a vízitúrát a környék szépségeivel, és mindezt egy olyan megoldással valósítjuk meg, ami a Pet Kupán gyűjtött hulladék újrafelhasználásával történik.”

[kapcsolodo]jeladokkal-felszerelt-pet-palackokat-inditottak-utjukra-a-felso-tiszan/[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója