Kezdőlap Politika Közétkeztető nélkül maradt Józsefváros, azonban Pikó Andrásék szerint mindent jól csinált az...

Közétkeztető nélkül maradt Józsefváros, azonban Pikó Andrásék szerint mindent jól csinált az önkormányzat

39
0
Nagy a baj a VIII. kerületben, hiszen Józsefváros sértődős polgármestere, Pikó András kilenc hónap alatt elérte, hogy az érvényes szerződéssel rendelkező közétkeztetési céget kirúgassa, helyette pedig egy olyan külföldi céget hozzon a kerületbe, amelynek a közétkeztetés nem is a fő profilja. Az Eurest Kft. azóta botrányba is keveredett, hiszen 32 kilogramm lejárt szavatosságú vagy nyomonkövethetetlen húst találtak a főzőkonyhájukban, most pedig kiderült: nem is főznek tovább a Józsefvárosban. A napi.hu értesülései szerint ugyanis eldőlt, hogy közétkeztetési szolgáltató nélkül maradt Budapest VIII. kerülete, hiszen a Közbeszerzési Hatóság Döntőbizottsága megsemmisítette a hirdetmény nélkül leboltolt szerződést, sőt, 50 millió forintos bírságot szabott ki az önkormányzatra, valamint 5 millió forintot kell fizetnie az Eurestnek is. A józsefvárosi idősek és gyermekek most szolgáltató nélkül maradtak – biztos megérte ez? Egy rendkívül meglepő fordulat azonban elénk tárja, hogy Pikó Andrásék szerint ők nem felelősek a botrányért, hiszen mindent a közjó és a törvények betartásának érdekében tettek.

Pikó András polgármester májusban, a járványhelyzet alatt döntött önhatalmúlag a közétkeztetési szolgáltató rendkívüli lecseréléséről; az Eurest Kft.-vel kötött új, átmeneti időszakra szóló szerződés értéke nettó 266 millió forint volt. A hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás nyomán kötött szerződést azonban a napokban a Közbeszerzési Hatóság Közbeszerzési Döntőbizottsága (KD) megsemmisítette, egyúttal bírságot is kiszabott: az önkormányzatnak 50 millió forintot, az Eurestnek 5 millió forintot kell 15 napon belül befizetni az államkincstárba. Portálunk többször is próbált beszélni Pikó Andrással, azonban a polgármester rendkívül arrogánsan vetett oda pár szót a PestiSrácok.hu munkatársainak és mindent tagadott.

A napi.hu megkereste Nyerges Jánost, az Eurest ügyvezetőjét az utóbbi napok eseményeivel kapcsolatban, aki a következő választ adta:

Nem értünk egyet a Közbeszerzési Döntőbizottság Eurest Kft.-re vonatkozó döntésével, ezzel együtt a határozatban foglaltakat végrehajtjuk, a bírságot megfizetjük. Mivel a döntőbizottság megállapította az önkormányzat és az Eurest között létrejött Közétkeztetési feladatok átmeneti időszakra történő ellátása tárgyú szolgáltatási szerződés semmisségét, így érvényes és hatályos szerződéssel nem rendelkezünk.

Pikó fenomenális munkája tehát sikerrel járt. Először kirúgta a Klassz Menza Kft.-t, az érvényes szerződéssel rendelkező magyar céget, majd önhatalmúlag szerződést kötött az Euresttel, akiknek egyébként nem is a közétkeztetés a fő profilja. A történet azonban nem ért véget, hiszen a Nébih 32 kilogramm nyomonkövethetetlen húst és lejárt szavatosságú fűszert talált a cég főzőkonyháján, végül pedig most a KD semmisnek mondta ki az önkormányzat és az Eurest Kft. szerződését.

A Napi.hu értesülései szerint a kialakult helyzetben egy bölcsőde a saját konyhájából akarja megoldani a közétkeztető hiányát, azonban ez a konyha nyilván nem ilyen célt szolgál. Így a rászorulók több fogás helyett egytálételt kapnak. Felmerült az is, hogy konzerveket halmozzanak fel a rendkívüli helyzetben. Jelenleg mintegy hatszáz ellátottat, óvodást, iskolást és idős embert érint az intézkedés.

A józsefvárosi önkormányzat tagadja a vádakat: szerintük az átmeneti közétkeztetési szerződésre azért volt szükség, mert bebizonyosodott, hogy érvénytelen a korábbi kerületi közétkeztetési szerződés; ezt Facebook-posztjukban erősítették meg, és hozzáfűzték a következő nemes gondolatokat is, amelyekből természetesen kiviláglik, hogy ők csak jót akarnak:

A célunk a zavartalan működtetés az új közbeszerzési eljárás lefolytatásáig, melynek eredményeként az eddiginél olcsóbb, jobb minőségű és törvényes szolgáltatást kívánunk biztosítani.

A helyzet rendkívül egyszerű: bármi is történt a menzabotrányban, az idősek és a gyermekek most szolgáltató nélkül maradtak, így nincs senki, aki főzzön rájuk. Ha mást nem, legalább azt elismerhetné Pikó, hogy ezt aztán igazán elbaltázta.

Forrás: napi.hu; Fotó: PS/Horváth Péter Gyula

A Közétkeztető nélkül maradt Józsefváros, azonban Pikó Andrásék szerint mindent jól csinált az önkormányzat bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója