Egy új indiai felmérés során bebizonyosodott, hogy azok, akik heti és napi rendszerességgel fogyasztanak gyorséttermi kaját, az átlagosnál gyengébb immunrendszerrel rendelkeznek.

Épp ezért, most bemutatjuk azt az 5 leggyakoribb egészségügyi problémát, mely téged is érinthet, ha gyakran megfordulsz a közeli hamburgerezőben!

1. 2-es típusú cukorbetegség

A felelőtlenül és nagy mennyiségben fogyasztott gyorséttermi kaják leggyakoribb „mellékhatása” a 2-es típusú cukorbetegség, amely az ételekben lévő tetemes mennyiségű sók, cukrok és egészségtelen zsírok hatására alakul ki. Az sem elhanyagolható, hogy ezek a termékek nem tartalmaznak rostot, csak sok szénhidrátot, mely cukoréhséget, hízást és inzulinrezisztenciát okoz a szervezetben.

2. Szív-és érrendszeri megbetegedések

A hamburgerek tele vannak telített- és transzzsírsavakkal, melyek drasztikus megemelik a testben lévő rossz (LDL) koleszterinszint arányát és csökkentik a jó (HDL) koleszterin mennyiségét – ez a folyamat szív-és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet.

3. Súlygyarapodás

A kutatások szerint minél több gyorséttermi kaját eszünk, annál több felesleges kilóval rendelkezünk. Ez a kellemetlenség a bennük lévő (korábban már említett) magas szénhidrát- és alacsony rosttartalom miatt jön létre, amitől a felgyülemlett kalóriák zsírpárnaként rakódnak le ránk – különös tekintettel a has-, derék- és csípőtájékra.

4. Puffadás

Ha súlygyarapodást önmagában még nem tapasztaltál, de azt már észrevetted, hogy egy-egy nagyobb adag sültkrumpli után az átlagosnál jobban puffad fel a hasad, valószínűleg a te szervezetedből is elvonja a vizet a káros anyagokkal teli gyorskaja. A dehidratáltságot napi minimum 8 pohár vízzel, valamint sok zöldséggel-és gyümölccsel tudod megelőzni.

5. Májproblémák

A legfrissebb kutatások szerint a gyorséttermi kaják legalább olyan károsak a májunk számára, mint az alkoholos italok. Ez azért lehetséges, mert a feldolgozott, genetikailag manipulált (GMO) élelmiszerekben több méreganyag található, mint a természetes eredetű és táplálékkal teli ételekben – ez pedig később májproblémákat okozhat.

Mindezek ellenére nincs okod az aggodalomra, ha csak néha-néha térsz be egy hamburgerre vagy egy sültkrumplira a szomszédos gyorskajáldában. De arra mindenképpen ügyelj, hogy egy-egy ilyen „kihágás” ne váljon az étkezési rutinod részévé.

A fényképek feltöltője és a cikk írója