[sz]MTI, fotó: MTI/EPA/Jerome Favre[sz]

Boris Johnson brit miniszterelnök egyenes utalást tett szerdán arra, hogy London elindítja a brit állampolgárság megszerzését lehetővé tévő folyamatot az erre jogosult hongkongiak számára.

Johnson a londoni alsóház vitanapján felszólalva kijelentette: a kínai kormány által elfogadott és bevezetett nemzetbiztonsági törvény a Hongkong státusát rögzítő kínai-brit közös deklaráció egyértelmű és súlyos megsértése.

A brit kormányfő szerint a törvény megsérti Hongkong kiterjedt autonómiáját és veszélyezteti a közös deklarációban foglalt szabadságjogokat.

Johnson kijelentette: London már korábban világossá tette, hogy ha Kína ezt az utat választja, akkor a brit kormány lehetővé teszi a nagy-britanniai tartózkodást és munkavállalást azoknak a hongkongiaknak, akiknek úgynevezett brit tengerentúli útlevelük van, azzal a céllal, hogy végül brit állampolgárságot szerezhessenek.

[kapcsolodo]maris-megkezdodtek-a-letartoztatasok-az-uj-nemzetbiztonsagi-torveny-alapjan-hongkongban[kapcsolodo]

A nemzetbiztonsági törvény bevezetése után “éppen ezt fogjuk most tenni” – fogalmazott részletek nélkül a brit miniszterelnök.

[next]

Nem sokkal később, szintén az alsóházban Dominic Raab külügyminiszter ezt részletesen kifejtve megerősítette.

Raab közölte: a brit kormány hozzákezd a brit tengerentúli státusú hongkongiakkal szembeni kötelezettségeinek teljesítéséhez.

A külügyminiszter ismertetése szerint az ilyen státusú hongkongiaknak a brit kormány első lépésként öt évre szóló, korlátozott, de munkavállalásra, illetve tanulmányok folytatására jogosító nagy-britanniai tartózkodási engedélyt ajánl fel.

Azok, akik ennek az engedélynek az alapján öt évet eltöltenek Nagy-Britanniában, letelepedett státusért folyamodhatnak, további tizenkét hónap után pedig brit állampolgárságot kérhetnek.

Dominic Raab közölte: ez az egyedi, erre az adott helyzetre kidolgozott bevándorlási szabályozás az összes olyan hongkongira vonatkozik, akinek van brit tengerentúli jogi státusa, Hongkongban élő családtagjaikkal együtt.

A brit külügyminiszter kijelentette: a nemzetbiztonsági törvény bevezetésével Kína a közös deklarációból eredő, Nagy-Britanniával szembeni nemzetközi kötelezettségeit is megsértette.

Hongkongban – amely 1997-ig brit koronagyarmat volt – jelenleg 350 ezer körüli azoknak a száma, akiknek brit tengerentúli státusuk van, és további 2,5 millió hongkongi jogosult ennek a státusnak és a vele járó különleges útlevéltípusnak a megszerzésére.

A brit tengerentúli státus és útlevél birtokosai a jelenlegi brit szabályozás alapján jogosultak brit konzuli segítség és védelem kérvényezésére Nagy-Britannia diplomáciai képviseletein.

Eddig nem volt ugyanakkor automatikus jogosultságuk tartós nagy-britanniai letelepedésre és munkavállalásra, vízum nélkül hat hónapig tartózkodhattak az Egyesült Királyságban és az Európai Unió nem tekinti őket brit állampolgároknak.

A brit miniszterelnök és a külügyminiszter szerdai nyilatkozatai alapján London a kínai nemzetbiztonsági törvény elfogadása nyomán ezen a bevándorlási szabályozáson kíván most változtatni.

A fényképek feltöltője és a cikk írója