[sz]Fotó: Balatoni Halgazdasági Nonprofit Kft./balatonihal.hu[sz]
Elrabolták a rekordméretű, 30 kilós pontyot a Balatonból, amit végül egy Tolna megyei tóban találtak meg – számolt be róla a Blikk.

A Balaton öreg vándorát 2018 októberében fogta ki egy magyar horgász a Balatonból, miután majdnem háromnegyed óráig fárasztotta. Ekkora ponty addig a Balatonban még nem akadt horogra. A mérlegelés után a halat visszaengedték a vízbe, hogy akár mások is kifoghassák – ez az utóbbi években többször is megtörtént, legutóbb idén májusban.

Nemrég azonban egy, a balatoni óriáspontyhoz hasonló méretű hal akadt horogra egy Tolna megyei horgásztavon, ami ott szintén rekordnak számított.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai a közösségi médiában figyeltek fel a hírre, a képek alapján pedig kiszúrták az ismerős jellegzetességeket. Az is furcsa volt, hogy abban a tóban még soha nem volt ekkora ponty.

Végül kiderült, hogy a hal nem is abba a tóba való, hiszen a Balaton öreg vándoráról van szó, amit illegálisan telepítettek át a Tolna megyei tóba. Feljelentést tettek, a tógazda pedig nem ellenkezett, vállalta, hogy amint újra kifogják a halat, értesíti a Nébih-Állami Halőri Szolgálat munkatársait
– számoltak be róla a balatonihal.hu oldalon.

[next]

Szerencsére gyorsan horogra akadt a 30 kilós ponty, a tógazda pedig be is tartotta az ígéretét. A halat egy halaskáddal és pontybölcsővel felszerelt autóval szállítottak vissza a Balatonhoz, ahol útjára is engedték.

“A visszaengedéskor semmilyen jellegű probléma nem volt, szépen elúszott. A fenti eset az ékes példája és bizonyítéka annak, hogy óvjuk és védjük a természetes vizeink halállományát, ugyanis felbecsülhetetlen természeti értékekről van szó. Reméljük, hogy több ilyen esetre nem kerül sor, és egyfajta visszatartó erő lesz azon tisztességtelen emberek számára, akik ilyen etikátlan cselekedeteket hajtanak végre pusztán haszonszerzés céljából. Az ügynek ezzel még nincs vége…”
– írták.

Mint azt a Blikk ismerteti, a halgazdálkodásról szóló törvény alapján halgazdálkodási vízterületről kifogott őshonos halat nem lehet áttelepíteni másik halgazdálkodási területre vagy halastóba. Aki viszont bizonyítottan megteszi ezt, az törvényt sért.

A fényképek feltöltője és a cikk írója