“Van rá egy fogadásom, hogy ha rájön, nincs esélye megnyerni a választást, vissza fog lépni”
– mondta Donald Trumpról egy neve elhallgatását kérő republikánus a Fox Newsnak.

A névtelen forrás szerint egyelőre korai még erről beszélni, de meggyőződése szerint létezik egy forgatókönyv arra az esetre, ha továbbra sem javulnak jelentősen Trump újraválasztásának esélyei. Ugyanakkor az Evening Standard azt írja, egy másik neve elhallgatását kérő republikánus politikus

“hallotta a pletykát, de kétli, hogy igaz lenne.”

A szóbeszéd azután kezdett el terjedni, hogy Donald Trump szövetségesei közül is egyre többen vélik úgy: nem alakulnak jól a regnáló elnök újraválasztási esélyei.

[kapcsolodo]sajat-unokahuga-tehet-keresztbe-trump-ujravalasztasanak-egy-uj-botranykonyvvel/[kapcsolodo]

Trump egyik barátja, az egykori New Jersey-i kormányzó egyenesen azt nyilatkozta vasárnap az ABC vasárnapi esti heti hírösszefoglalójának:

“Veszíteni fog.”

Chris Christie azzal indokolta álláspontját, hogy ha a barátja nem változtat sürgősen a kampányüzenetén és az amerikai néphez való hozzáállásán, szinte biztosan elbukja a novemberi választást.

[next]

Ezzel párhuzamosan már a párton belül is néhányan próbálják minél távolabb tartani magukat Trumptól, aki az utóbbi hetekben egyre több erősen megosztó kijelentéssel hívta fel magára a figyelmet.

Miközben az elnök nyilvános megjelenései során tudatosan kerüli a maszk viselését, addig a republikánusok szenátusi frakcióvezetője szerint nincs semmi gond az arc eltakarásával az országot sújtó koronavírus-járvány idején. Mitch McConnell szerint “senkit sem szabad megbélyegezni azért, ha maszkot viselve indul el otthonról”.

Közben Mike Pence-ről a hétvégén maszkos fotó készült, és az alelnök arra biztatta az amerikaiakat, hogy minél többen tegyék ugyanezt. Hozzá hasonlóan Dick Cheney korábbi republikánus alelnökről szintén maszkos fotó jelent meg a Twitteren a #realmenwearmasks, vagyis “az igazi férfiak maszkot viselnek” hashtaggel.

Trump népszerűsége továbbra is töretlen a pártot támogatók körében. Ugyanakkor az elnök helyettes kampánymenedzsere hétvégén arra emlékeztetett, hogy közvéleménykutatások egyelőre a demokrata jelölt, Joe Biden győzelmét vetítik előre.

Egyes vélemények szerint azonban Trump esélyei jelentősen javulni fognak ősszel, ha a választópolgárok a kampányeseményeken is láthatják majd felszólalni Joe Bident, akit a legtöbb konzervatív sajtóorgánumban csak “elhibázott jelölt” néven emlegetnek.

Ettől függetlenül abban minden republikánus-közeli egyetért, hogy Trumpnak jobban kellene hangsúlyozni a következő négy évre vonatkozó tervét, és kisebb hangsúlyt kell fektetni az elmúlt időszak eredményeire a kampánygyűléseken.

A fényképek feltöltője és a cikk írója