[sz]Fotó: Wikipedia[sz]

A sertésinfluenza, vagyis a H1N1 vírus G4 törzse okozhatja a következő világjárványt, írja a The Guardian. A lap kínai tudományos forrásokra hivatkozva beszámol arról, hogy az új vírustörzs minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami alkalmassá teszi az emberek megfertőzésére is.

[kapcsolodo]influenza-megfazas-kulonbsegek-jelek[kapcsolodo]

A G4 az eddigi kutatások alapján rendkívül fertőző, képes lemásolni magát az emberi sejtekben is, ráadásul a tesztalanyként használt vadászgörények esetében jóval súlyosabb tüneteket okoz, mint más vírusok.

A tesztek során az is kiderült, hogy a szezonális influenza során megszerzett immunitás nem nyújt védelmet a G4 vírustörzs ellen.

[next]

Átlagosan 10-ből több mint 1 sertésipari dolgozó esetében mutatták már ki az új sertésinfluenza után kialakult antitesteket, azaz a kínai dolgozók több mint 10 százaléka átesett már a fertőzésen. Ez egyben azt is jelenti, hogy a vírus képes átugrani az emberekre, de arra még nem találtak bizonyítékot a tudósok, hogy emberek között is terjedne.

A G4-ről szóló első jelentéseket hétfőn publikálta a kínai betegségvédelmi központ. Ebből kiderül, hogy az ország 10 tartományában 2011 és 2018 között 30 ezer sertés orrából vettek mintát a kutatók.

A hét év alatt összesen 179 különböző sertésinfluenza-törzset tudtak elkülöníteni, de 2016 óta a most bemutatott vírus okozza az állatok közötti megbetegedések többségét.

Az utolsó nagy influenzajárvány még 2009-ben mexikói sertésekből indult. Az új, G4 vírustörzs ehhez kísértetiesen hasonlít, de több ponton módosult, így már nem védenek ellene a korábban kifejlesztett oltások.

A fényképek feltöltője és a cikk írója