[sz]MTI, SZM – Fotó: Christo/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0[sz]
Drasztikus beavatkozásra készül a kormány a Hajógyári-szigeten: olyan védműrendszert akarnak építeni, amely az egész területet megóvná az áradásoktól – írja a Népszava.

A lap a Pest Megyei Kormányhivatal oldalán találta meg a környezeti hatásvizsgálathoz készített dokumentációt, amiből kiderül, hogy

a védműrendszer megépítése a szigeten található 15,3 hektár ligeterdő csaknem ötödét érintené, legrosszabb esetben tehát 950-1000 darab 30 centiméternél nagyobb átmérőjű fát kell kivágni hozzá.

Ráadásul az Óbudai-sziget teljes megvédése akár 9 centiméteres vízszintemelkedést okozhat a Duna óbudai mellékágában a meder vízszállító képességének változása miatt, ami árvíz esetén a Megyeri híd pillérénél úgynevezett állékonysági problémákhoz vezethet – írja a lap.

A terület teljes egészében hullámtér, amelyet időről-időre elönt a Duna. A sziget fejlesztését régóta tervezték már, a most közreadott dokumentáció szerint viszont ez most már nemzetgazdasági és várospolitikai érdek is.

A kormány még három éve határozott arról, hogy megépítik a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémiát az Óbudai sziget déli részének Pest felőli szarván, és még akkor döntött a sziget árvízvédelmi kiépítéséről is. A beruházás előkészítésére 628 millió forintott biztosított.

“Az árvízvédelmi létesítményre öt lehetséges megvalósítási változat készült. Ezek közül az első négy kombinálásából létrejött ötödiket, egy differenciált árvízvédelmi megoldást kínálót találtak a legmegfelelőbbnek a szakmai döntéshozók. Durva egyszerűsítéssel a sziget északi részén földgát épülne mobilelem fogadására alkalmas résfallal. A déli területen, az Árpád hídhoz közelebbi részen a Hadrianus palota, a meglévő épületek és a tervezett kajak-kenu központ körül parapetfalas védművet, mobilgátat húznának fel. Az északi és a déli terület közé szintén kerülne egy földgát. A sportakadémia és környezetének területét pedig teljes egészében feltöltenék földdel a mértékadó árvízszintig” – írja a Népszava.

A klímakockázati hatástanulmány a szivárgásgátló résfalak építése és a területet rekreációs célokra használó lakosság ellenőrzését is a beruházás kockázatai közé sorolja.

A Népszava az érintett örnkormányzatokat és a vízügyi főigazgatóságot is kereste a tervekkel kapcsolatban, de egyelőre nem kaptak választ.

[next]

A Párbeszéd frakcióvezetője egy, a témában tartott keddi, online sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: úgy tűnik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és “NER-csapata újra feni a fogát” az óbudai Hajógyári-szigetre, amit megint megpróbálnak beépíteni.

Szabó Tímea felhívta a figyelmet, hogy a nyilvánosságra hozott tanulmány elkészítői is komoly lakossági ellenállással számolnak, hiszen pontosan tudják, hogy már “megint környezetpusztításra készülnek”. A kajak-kenu központ megépítése nem más, mint Orbán Viktor “lopakodó olimpiai pályázatra való felkészülése” – jelentette ki a III. kerület országgyűlési képviselője.

A beruházásnak olyan káros következményei is lehetnek, amelyekkel a hatástanulmány készítői és a kormányzati szervek sem számolnak. A mobilgát felduzzasztaná a vizet, ezért egy esetleges árvíz elöntené a Római-partot és az Észak-budai partszakaszt

– érvelt az építkezés ellen.

Amennyiben a szigetre egy lakóparkot is terveznének, akkor ott több ezer autó megjelenésével lehet számolni, ami újabb dugókat okozna, növelné a légszennyezettséget és a zajterhelést – közölte.

Kiss László, Óbuda-Békásmegyer DK-s polgármestere azt mondta, hogy az elmúlt évtizedekben, évszázadokban a fővárosnak kialakultak a funkciói, a harmadik kerület pedig egy nagy, a természetet kedvelő közösség, ami élni szeretne a városában. Ehhez pedig szükségesek olyan terek, ahol hozzá tudnak jutni egy kis szabadsághoz, frissességhez – tette hozzá.

A Hajógyári-szigetet naponta ezrek látogatják, oda az emberek, a családok kikapcsolódni mennek, ezért ott nem betonszörnyeket és gigaberuházásokat szeretnének látni – emelte ki véleményét.

A polgármester végül mindazok támogatását kérte, akik szeretik a Hajógyári-szigetet. Leszögezte, az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy a terület a családoké, a közösségé maradjon.

A fényképek feltöltője és a cikk írója