Kezdőlap Politika Rácz András: Természeti értékeink nemzeti identitásunk alapját képezik

Rácz András: Természeti értékeink nemzeti identitásunk alapját képezik

49
0
Magyarország természeti és táji értékei a nemzeti identitásunk alapját képezik – fogalmazott portálunknak Rácz András, agrárminisztériumi államtitkár, akit a nagyharsányi szoborpark fogadóépülete és az új panorámasétány átadása kapcsán kérdeztünk a nemzeti  parkok járvány utáni helyzetéről. Mint az államtitkár kiemelte, a koronavírus-járvány és az általános közbiztonság szempontjából is okosabb választás Magyarországon tölteni a nyaralást, és úgy vélte, “identitásunknak sem árt, ha mélyítjük az ismereteinket a saját hazánkról, és nem utolsó sorban a vidéken élők helyben maradását is támogatjuk”. 

Múlt héten, ünnepélyes keretek között adták át a Szársomlyó-hegyre vezető panorámasétányt és az új fogadóépületet a Villány szomszédságában található nagyharsányi szoborparkban. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár a megnyitón kiemelte, a kormányzati és az európai uniós források segítségével 2014 és 2020 között 40 milliárd forintot fordítottak természetvédelemre a nemzeti parki igazgatóságok, így száz projekt segítségével százezer hektáron javították a természeti környezet állapotát. A nemzeti parkok koronavírus-járvány utáni helyzetével, a hazai, biztonságos turisztikai lehetőségekkel kapcsolatban Rácz Andrást, és Závoczky Szabolcsot, a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) igazgatóját kérdeztük. 

Fotó: Susánszky Mátyás/PestiSrácok.hu

Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) igazgatója beszédében felidézte, hogy az igazgatóság közel tíz esztendeje tartja fent a szoborparkot, és mindvégig a terület fejlesztésére törekedett. Reményét fejezte ki, hogy a beruházások előtt évi tízezer látogatót fogadó park a fejlesztésekkel vonzóbbá, elérhetőbbé válik a nagyobb közönség számára is. Mint hozzátette, terveik között szerepel, hogy a szoborparkban lévő alkotásokat is restaurálják. Hargitai János országgyűlési képviselő (KDNP) rámutatott, hogy a beruházás illeszkedik a mohácsi csata ötszázadik évfordulójával kapcsolatos, várhatóan grandiózus eseményekhez és fejlesztésekhez, hiszen mind az első, mind a második mohácsi csata küzdelmei a közelben folytak, a panorámasétányról láthatók is a területek.

Magyarország természeti értékei nemzeti identitásunk alapjai

Azért is nagyon fontos, hogy felhívjuk a figyelmet Magyarország természeti és táji értékeire, mert ez a nemzeti identitásunk alapja

– fogalmazott portálunk érdeklődésére Rácz András, környezetügyért felelős államtitkár a nagyharsányi szoborpark ünnepélyes megnyitóját követően. Mint kifejtette,

ha a hazánkra gondolunk, mindenkinek valamilyen számára kedves tájképi elem villan fel a gondolataiban. Erre a táji és természeti környezetre vigyáznak a magyarországi nemzeti parkok azért, hogy a jövőben is olyan maradhasson, amilyennek mi a saját életünkben megismertük, és megszerettük.

Úgy vélte, a koronavírus-járvány és az általános közbiztonság szempontjából is biztonságosabb választás Magyarországon tölteni a nyaralást, ugyanakkor kiemelte,

az identitásunknak sem árt, ha mélyítjük az ismereteinket a saját hazánkról, és nem utolsó sorban a vidéken élők helyben maradását is támogatjuk, hiszen a nemzeti park igazgatóságok a saját programjaikkal számtalan helyi vállalkozásnak, helyben élő családnak adnak újabb lehetőségeket.

Fotó: Susánszky Mátyás/PestiSrácok.hu

Meghaladni a rezervátum-személetet

Rácz András portálunknak elmondta, a nemzeti parkok nem gondolkodhatnak rezervátum-szemléletben, ráadásul a társadalmi igény is egyre nő az ökoturizmus, az aktív kikapcsolódás, a kirándulás, a természetjárás iránt. A nemzeti parkok mindezt felismerve igyekeznek a növekvő igényeket kiszolgálni, éves szinten mintegy 1,6 millió regisztrált látogatót fogadnak, ezen belül a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága 150 ezret, a nagyharsányi szoborpark körülbelül tízezer látogatót fogadott eddig. Mára a nemzeti park igazgatóságok a hazai ökoturizmus legnagyobb letéteményesei. A Magyarországon nyilvántartott 700 ökoturisztikai létesítmény felét üzemeltetik. Az államtitkár hozzátette, bár a járványhelyzet bezárásra kényszerítette a nemzeti park igazgatóságok látogatóközpontjait, bemutatóhelyeit, különböző egyéb ökoturisztikai szálláshelyeit és attrakcióit, az elmúlt héten a kormány döntése nyomán feloldották a korlátozásokat, így már minden bemutatóhely nyitva áll.

Abban reménykedünk, hogy az év hátralévő részében a belföldi turizmus meg fog élénkülni, kevesebben választják majd a külföldi utakat, és egyre többen törekszenek arra, hogy belföldön töltsék el a pihenést, a szabadidőt

– fogalmazott. Kiemelte, érdemes a Nemzeti Park igazgatóságok honlapjain tájékozódni az új lehetőségekről, hiszen folyamatosan újul meg az ökoturisztikai kínálat. 

Fotó: Susánszky Mátyás/PestiSrácok.hu

Biztató jelek a hazai turizmus élénkülésében

Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóság igazgatója, portálunk kérdésére elmondta, súlyosan érintette a nemzeti parkot a koronavírus-járvány, hiszen a veszélyhelyzet kihirdetése éppen a szezonkezdetre esett, és az összes látnivalót, ökoturisztikai létesítményt be kellett zárni. Ugyanakkor kiemelte,

nagyon bízunk a belföldi turizmusnak a megerősödésében, éppen amiatt, mivel biztonságos környezetben vagyunk, az ország jól vizsgázott járványvédelemből.

Bíztatónak nevezte, hogy a két héttel ezelőtt megnyitott Dráva-menti, 50 fő befogadásra alkalmas Kolokán Szállóhoz már elég jelentős előfoglalás érkezett.

Egy biztonságos, felfedezésre váró vidék

Závoczky Szabolcs kiemelte, a Dél-Dunántúl az ország egyik legritkábban lakott területe, csodálatos természeti értékkel. Úgy vélte, azok számára, akik a fertőződés-veszély elkerülése mellett szeretnének kikapcsolódni, jó választást jelenthet a térség. Mint kifejtette, a sűrű településhálózat, az alacsony forgalmú alsórendű utak, a bicikliutak, kitűnő adottságai a vidéknek a kerékpáros túrázásra. Egy drávai vízitúrán lehet úgy evezni húsz-huszonöt kilométert, hogy nem találkozikni senkivel, csak az élővilággal. Elmondta,

olyan helyzetben vagyunk, ahol az Őrség lehetett 20-25 évvel ezelőtt, amikor még nem nagyon ismerték, most ez a térség lehet felfedeznivaló vidéke Magyarországnak.

A szoborparkhoz kapcsolódó fejlesztések egy több mint 300 millió forintos KEHOP-projekt részét képezik, melynek keretében a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található Natura 2000 helyszínek hálózatát népszerűsítik, természeti értékeit mutatják be új turisztikai elemekkel, pihenőhelyekkel, táblákkal, tablókkal.

Vezetőkép: Susánszky Mátyás/PestiSrácok.hu

A Rácz András: Természeti értékeink nemzeti identitásunk alapját képezik bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója