Kezdőlap Aktuális Heves zivatarokkal vonult át a hidegfront az országon – van, ahol 16...

Heves zivatarokkal vonult át a hidegfront az országon – van, ahol 16 fokra hűlt a levegő

42
0

[sz]MTI, SZM, Időkép, fotó:Időkép – baber[sz]

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Zala megyében adott ki hétfő délutánra másodfokú riasztást. A nap további részében viszont az országban bárhol kiadhatják a másodfokú riasztást zivatarveszély miatt.

Az egész országban a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyében a széllökés veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.


Fotó: Időkép – fiasjozsi

Fotó: Időkép – szittyai gergő

Délutántól északnyugat felől egy hidegfront érkezett ugyanis, környezetében egyre többfelé volt és lesz is zivatar, heves zivatar, amelyhez viharos (jellemzően 60-90 kilométer/órás, néhol 100 kilométer/óra körüli) széllökések, helyenként felhőszakadás (többnyire 20-40 milliméternyi csapadék), nagyobb méretű (akár 2 centiméternél is nagyobb) jég társulhat. Heves zivatarra a Dunántúl középső és délnyugati tájain, illetve az Alföldön és az Északi-középhegységben legnagyobb az esély. A front az éjszaka első felében kelet felé elhagyja az országot, de éjfél után északkeleten még előfordulhat egy-egy zivatar.

Az időképen látszik, hogy a kora délutáni órákban érte el a hidegfront a Nyugat-Dunántúlt. Szentgotthárdnál szupercellák léptek be az országba.

Az Alpokalján alaposan lehűlt a levegő. Több helyen 16-17 fokos a levegő, sőt Kendig-csúcson mindössze 12 fokot mérhetünk. Az Alföldön ezzel szemben 33-35 fokot mutatnak a hőmérők.

Lapozz a budapesti képért és viharos videókért:

[next]

A hidegfront előterében is több helyen alakultak ki zivatarok, főleg az Északi-középhegység térségében, de Budapesten is volt felhőszakadás délután:


Fotó: Időkép – damianmode

A heves zivatarok miatt valamennyi megyére másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

A fényképek feltöltője és a cikk írója