[sz]MTI[sz]

Új nevet és logót kap a szerecsen elnevezést viselő gyógyszertár, a Mohren-Apotheke Bécs belvárosában.
Az afrikai származásúakkal való egyenlő bánásmódért küzdők szerint ugyanis a gyógyszertár elnevezése diszkriminatív. A George Floyd halálát követően elinduló Black Lives Matter mozgalom képviselői aláírásgyűjtést szerveztek a név megváltoztatásáért.
Az intézményt 1350-ben alapították, és az alapító okiratok szerint Bécs harmadik legrégebbi gyógyszertára. Korábban egy ideig A fekete etiópiaihoz nevet viselte, azonban az elmúlt évszázadban Szerecsen Gyógyszertár (Mohren-Apotheke) néven ismerhették a környéken élők.
A gyógyszertár vezetője, Teresa Marosi szerint ez az elnevezés egyáltalán nem rasszista, sőt, sokkal inkább elismerő. Európában a középkorban nagyon fejletlen volt az orvostudomány, és a hatékony gyógyszerek főként Afrikából és a keleti országokból érkeztek. Épp ezért akkoriban több gyógyszertár is a szerecsen nevet viselte, ugyanis ez megbízhatóságot képviselt.
A tulaj végül mégis úgy döntött, hogy átnevezi a gyógyszertárát a tiltakozók érzékenységére való tekintettel. Viszont türelmet kért, hiszen a hivatali ügyintézés időbe telik.

A fényképek feltöltője és a cikk írója