Egy amerikai jelentés szerint az orosz hírszerzés titokban fejpénzt ajánlott a tálibokhoz köthető harcosoknak minden Afganisztánban megölt NATO-katona után, írja a New York Times.

Az Egyesült Államok hírszerzése az év elején afgán fegyveresek és bűnözők kihallgatása közben szerzett tudomást a katonák fejére kitűzött vérdíjakról, melyek egy részét más iszlamista csoportok tagjai gyűjtötték be.

Az amerikaiak információi szerint a fejpénzekben érintett lehet a rettegett GRU 29155-ös alakulat is. Ez az egykori orosz különleges erők kötelékében szolgáló katonákból verbuvált csoport tehető felelőssé több Európában elkövetett merényletért, köztük a Szergej Szkripal és lánya elleni 2018-as mérgezési kísérletért az angliai Salisburyben.

[kapcsolodo]egyszer-csak-kezedbe-nyomjak-a-valodi-fegyvereket-egy-amerikai-veteran-budapesten/[kapcsolodo]

[next]

Az egyik elmélet szerint az amerikai katonák fejére kitűzött vérdíj egyfajta bosszú lehetett Moszkva részéről a 2018-as szíriai csatában elszenvedett súlyos vereség miatt. Két éve egy négyórás összecsapás során 200-300 orosz zsoldossal végeztek az Egyesült Államok által vezetett katonai erők.

Egyelőre tisztázatlan, hogy a Kreml szankcionálta-e a NATO-katonák fejére kitűzött vérdíjakat. A New York Times értesülései szerint az orosz vezetésnek nem volt tudomása a hírszerzés által kitűzött jutalmakról.

Donald Trumpot már tájékoztatták a fejpénzekről, de az amerikai elnök hivatalosan még nem reagált az ügyre.

Az Egyesült Államok korábban azzal vádolta Oroszországot, hogy anyagi segítséget nyújtott a táliboknak, és aláásta a térség stabilizálására irányuló erőfeszítéseiket.

Az Egyesült Államok védelmi minisztériumának adatai szerint tavaly 17 amerikai katona vesztette életét bevetés közben Afganisztánban.

A fényképek feltöltője és a cikk írója