[sz]Címkép: illusztráció (PxHere)[sz]
Kifejezetten mély recessziót élhetett át Magyarország az elmúlt hónapokban a JP Morgan friss elemzése szerint, amiről a Portfolio számolt be.

[kapcsolodo]/romania-utoler-mar-majdnem-annyit-er-a-roman-netto-atlagfizetes-mint-a-magyar/[kapcsolodo]

Mint írják,
az ipari termelés az egész feltörekvő térségben nálunk volt a leggyengébb áprilisban, az export mellett pedig a fogyasztói bizalom is nagyot zuhant.

A JP Morgan az egész felzárkózó térséggel (EMEA – Európa, Közel-Kelet, Afrika) foglalkozott az elemzésében, amely szerint a magyar, a román és a török ipari termelés szenvedte el eddig a legnagyobb zuhanást a koronavírus-járvány miatt. Mint írják, a közép-kelet-európai régió gyenge márciusi és áprilisi ipari teljesítményét a járműgyártás zuhanásával magyarázza, a legnagyobb visszaesést Magyarország, Románia és Csehország szenvedte el, előbbi két országban viszont az autógyártáson kívül a többi iparág is hirtelen zuhant nagyot.

[next]

A kiskereskedelmi forgalom ugyanakkor nem esett akkorát Magyarországon, mint sok más országban.

A JP Morgan szerint ennek az lehet az oka, hogy nálunk nem voltak olyan szigorúak a korlátozások a kiskereskedelemben, amely így visszafogottabb csökkenéssel megúszta ezt az időszakot.

A fogyasztásban április volt a mélypont. A fogyasztói bizalom minden országban jelentősen csökkent, az elemzés szerint viszont Magyarország volt a legnagyobb esést elszenvedő ország ebben a tekintetben is.

A JP Morgan szerint idén 6,3%-kal eshet vissza a magyar GDP, ezt az előrejelzést azonban még nem a legfrissebb makrogazdasági adatok alapján adták. Friss anyagukban viszont azt írják, „lefelé mutató kockázatok” övezik magyarországi GDP-re vonatkozó előrejelzésüket, vagyis a bank által korábban vártnál akár nagyobb recesszió is lehet Magyarországon.

A fényképek feltöltője és a cikk írója