A közmédia ma este a Pestisracok.hu filmjét vetíti le a napokban elhunyt székely tiszteletes, Kelemen Levente emlékére. Kelemen Levente, a székelyföldi oklánd unitárius lelkésze, a székely-magyar összetartozást és a gyurcsányi gyalázatos 2004. december 5-i gyűlöletkampány sebeit begyógyítani hivatott Tiszteletbeli Székely Közösség megteremtője.

Kelemen Levente fáradhatatlanul küzdött azért, hogy a trianoni csapás és a balliberális kormányok nemzetellenes politikája ellenére hidat teremtsen az anyaországi – és a határontúli magyarság között. Halála előtt, Trianon 100. évfordulója alkalmából Ferkó Dániel készített interjút a székely lelkésszel, aki a szomorú centernáriumon a következő, ma már szellemi-lelki hagyatékának tekinthető üzenetet fogalmazta meg: 

Azt szeretném, ha minden otthoni és anyaországbeli testvérünk úgy tekintene a trianoni döntés 100. évfordulójára, mint ahogy nagyapám tekintett. Ő részt vett az első világháborúban, majd a másodikban, három fiával, és 95 évesen, mielőtt meghalt 1985-ben, még azelőtt is azt mondta: fiam, ez nem maradhat így, valaminek egyszer változnia kell. Ezt a reménységet adta át nekünk; én azt kérem, hogy ahogy ő ezt átadta nekem, próbálják meg 100 év távlatából is gyermekeik, unokáik szívébe beleírni, belevésni azt az érzést, hogy a szétszakítottságunk ellenére is mi, határon kívüliek és anyaországbeliek ÖSSZETARTOZUNK.

Tiszteletbeli székelyek avatása Oklándon. Középen Kelemen Levente lelkész. Fotó: Horváth Péter Gyula/PS

 

Tiszteletbeli székelyek avatása közben Oklándon. Fotó: Horváth Péter Gyula/PS

A Kelemen Levente életéről és munkásságáról szóló, Kovászember című filmet Csibra Tibor riporter és László Petra operatőr kollégáink készítették: https://pestisracok.hu/egy-szekely-tiszteletes-aki-begyogyitja-a-gyurcsany-fele-sebeket-es-osszehozza-a-magyarokat-ps-portrefilm/. Az alkotást az MTV Duna World című csatornája ma este 22 óra után sugározza. Kelemen Levente lelkésztől szombat délután a székelyföldi Oklándon az unitárius egyház szertartása szerint vesznek búcsút.

Fotó: Horváth Péter Gyula/ps

A A Magyar Televízió a PS filmjével tiszteleg az elhunyt székely tiszteletes, Kelemen Levente emléke előtt (PS-VIDEÓ) bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója