[sz]SZM, MTI, Mirror, címkép: MTI/EPA/Andy Rain[sz]
Ahogy arról mi is beszámoltunk, Nagy-Britanniában is tombol a nyár, napok óta 30 fok feletti hőség van, az emberek pedig ki is használták a jó időt a strandolásra.

A déli-partok legnépszerűbb partjai közül Dorset, Bournemouth és Brighton strandjai is zsúfolásig teltek, megdöbbentő felvételek készültek arról, hogy a britek tényleg tömegesen rohamozták meg a vízpartot.


Strandolók sokasága a brightoni tengerparton június 25-én – fotó: MTI/EPA/Andy Rain

Ez még békeidőben is megdöbbentő lehet, de most, hogy a szigetország még csak nemrég kezdte el feloldani a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozásokat, még inkább elképesztő.

Az emberek ugyanis láthatóan egyáltalán nem törődtek a védőtávolság betartásával, úgy zsúfolódtak a parton, mintha nem is lett volna járvány.


Ellepték a strandolók Bournemouth tengerpartját június 25-én – Fotó: MTI/AP/PA/Andrew Matthews

[next]

Formby tömött strandjára a rendőrséget is kihívták, hogy oszlassák fel a tömeget, az Orcombe Point nevű népszerű parton pedig szintén intézkedniük kellett az egyenruhásoknak, miután tömegverekedés tört ki.

A Dorset megyében lévő Bournemouth városának tengerpartjára a térség alsóházi képviselője, Tobias Ellwood szerint nagyjából félmillióan özönlöttek ki. A város tanácsának elnöke szerint megdöbbentő és felelőtlen volt a strandolók viselkedése, ezért komoly incidensnek nyilvánították a parton látottakat.

Az angol jogrendszerben ez egy olyan helyzetet (major incident) jelent, amely lehetőséget teremt a sürgősségi szolgálatok beavatkozására olyan esetekben is, amikor rendbontás vagy szándékos károkozás nem történt, de fennáll a kockázata, hogy az adott fejlemény veszélyhelyzet kialakulásához vezethet. Ennek értelmében a helyi hatóságok tömegoszlatási utasításokat adtak ki, de a helyi beszámolók szerint ennek nem volt sok látszata csütörtök délután.

[kapcsolodo]/megvolt-az-ev-legmelegebb-napja-angliaban-30-zsak-szemetet-hagytak-az-egyik-nepszeru-strandon/[kapcsolodo]


Strandolók tömege Bournemouth tengerpartján június 25-én – Fotó: MTI/AP/PA/Andrew Matthews

Nem beszélve arról, hogy a strandolók több strandon is hatalmas mennyiségű szemetet hagytak maguk után.

A történtek természetesen a brit kormány figyelmét sem kerülték el, amely most újabb szigorításokkal fenyegeti a lakosságot. Matthew Hancock egészségügyi miniszter azt mondta, a kormány akár le is zárhatja a strandokat, ha az emberek továbbra sem tartják be az előírt egészségügyi szabályokat.

Chris Whitty angliai tisztifőorvos pedig arra figyelmeztette a strandolókat, hogy ha folytatják ezt a viselkedést, hamar eljöhet a járvány második hulláma, és akkor hiábavaló volt a karantén és az a sok lemondás, amire a koronavírus rákényszerítette az embereket.

Nagy-Britanniában egyébként július 4-től jön az újabb lazítás, amikor már kinyithatnak a vendéglátóhelyek, a szállodák, a múzeumok, a turistalátványosságok, és lazítanak az emberek közötti kötelező távolságtartáson is.

Boris Johnson miniszterelnök a hét elején még azt mondta, hogy a járvány enyhülése lehetővé teszi ezeket a lazításokat, de minden enyhítési lépés feltételes és visszafordítható, és ha a járványhelyzet megköveteli, a kormány nem riadna vissza akár országos szintű korlátozások újbóli bevezetésétől sem.

A fényképek feltöltője és a cikk írója