Aki játszott már az Europa Universalis nevű számítógépes játékkal, az tudhatja, milyen jó érzés néha elrugaszkodni egy kicsit a történelmi valóságtól, amikor nincs más dolga az embernek. Visszaverni, majd tönkreverni az oszmán törököket Mátyás Magyarországával, Ausztriát is lezúzni, kiépíteni Európa legerősebb hatalmát, és gyarmatosítani a fél világot. Valami hasonló, könnyed gondolatkísérletre vállalkoztak most a Republikon Intézet szervezésében mindenféle liberális fiatalok, akiknek hasonlóan fáj a bevándorlásellenes, konzervatív V4, mint nekünk a történelmünk elmúlt 500 évének kudarcai. Leültek hát picit LAN-partizni, és szerencsére nem voltak olyan irigyek, hogy megtagadják tőlünk a szórakozást.

A koronavírus-járvány egyik pozitívuma, hogy teljesebben kezdte el használni a társadalom az online lehetőségeket. Nem nélkülözhető persze az élő találkozás varázsa, egymás élő inspirálása, de egy ilyen tét nélküli, érdektelen beszélgetés kedvéért tényleg kár lett volna égetni a benzint vagy a kerozint csupán azért, hogy egy szobában ülhessenek a felek meg a két-három tucatnyi online érdeklődő egy része.

Az online kerekasztalhoz Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója ült le egy lengyel és egy cseh kollégájával. A beígért szlovák liberális cimbora sajnos nem volt jelen a beszélgetésben, amely így az eredeti, 1335-ös visegrádi egyezmény feleit képezte le. A Republikon Intézet és az Európai Liberális Fórum szervezésében megvalósult beszélgetést az Európai Parlament támogatta pénzügyileg. Tehát azt, hogy a moderátorral és a „rendezvényt” megnyitó Tóth Csabával együtt öt ember odaült a laptopja elé az otthonában vagy a munkahelyén, és beszélgettek egy órát. Egy ilyen dolog rengeteg kiadással jár ám! Fogy az áram például. Nem tudjuk, mennyi pénzt áldozott erre az Európai Unió polgárainak közös adományaként az Európai Parlament, de kétségtelenül minden fillérje megérte.

A beharangozó azt ígérte nekünk, hogy a beszélgetés során

felvázolunk egy alternatív, liberális, nyitott és progresszív Közép-Európát, amelyben a V4-ek az európai és liberális értékek képviselői és támogatói.

Nem véletlenül hozakodtam elő a számítógépes játékkal, abban is fel lehet vázolni tetszőleges alternatív eseménytörténetet. Jó móka ez, főleg multiplayer módban, csak hát nem munka. Mi se szoktunk például támogatást kérni rá az Európai Parlamenttől. A beharangozó viszont mégiscsak sok tanulsággal kecsegtetett.

Az Európai Parlamenten keresztül mi, európai polgárok fizettük a LAN-parti költségeit. (fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger)

Úgy kell választást nyerni, hogy megnyerjük

Első körben körbedicsérték a V4 fontosságát a négy ország együttműködése szempontjából, Virág Andrea itt azt is megállapította, hogy sok dolga van még mind a négynek az európai integráció és együttműködés szempontjából. Hát, bizony sok hatáskör van még nemzetállami kézben, amelyekkel Brüsszel sokkal jobban tudna sáfárkodni. Ezt az Európai Unió ugye legutóbb éppen azzal igazolta, ahogy hetekig teljesen tétlenül szemlélte a koronavírus tombolását. Ehhez képest Virág Andrea szerint éppen az mutatkozott meg a koronavírus-járvány idején, hogy demokráciaproblémák vannak a V4-es országokban. Senki ne tegyen szemrehányást, én szóltam, hogy egy számítógépes játék valósághorizontjára érdemes számítani!

De mégiscsak leginkább egymást megvigasztalni jöttek itt össze a felek, úgyhogy Virág megnyugtatólag közölte: vannak itt kiváló új pártok a liberális gondolat mögött, és ugyan elég népszerűek, azért ahhoz még nem eléggé, hogy labdába rúgjanak a nagypolitikában. Ugyancsak ő tudatta, hogy a politikailag aktív fiatalok a liberálisok reménysége. És persze a Momentum, amely a saját tagjai, például Soproni Tamás nekünk adott, 2018-as nyilatkozata szerint nem liberális, aztán ezek szerint mégis. Nahát!

A dramaturgiai csúcspont az volt, amikor a moderátor feltette a legfontosabb kérdést: hogyan lehetne végigvinni egy sikeres demokratikus átalakulást a V4 államokban? Erre a lengyel Błażej Lenkowski arról mesélt, hogy van egy nagyon izgalmas, fiatal liberális jelölt a közelgő lengyel elnökválasztáson, aki megszorongathatja Andrzej Dudát. Abból, hogy a liberálisok mindenütt ki tudnak termelni magukból Karácsony Gergelyeket, azt a tanulságot vonta le, hogy a „populista jobboldali pártok verhetők”.

Meg kell mutatnunk, hogy tudunk választásokat nyerni

– állapította meg végül a módját annak, hogy miként nyerhetnének választásokat a liberálisok.

Ez az, amitől megőrülnek és elkeserednek a V4 országok bevándorláspárti liberálisai. (fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Mindenki költözzön a nagyvárosokba, hogy legyen elég szavazója a baloldalnak!

A cseh Šárka Prát a koaktivizmusban hisz mint módszerben. A jó öreg hálózatosodás, amelyben a szavazatokra ácsingózó liberálisok valahogy mindig sokkal inkább bíznak, mint a minőségi kormányzásban. Volt aztán még szó fenyegető, gonosz illiberalizmusról, és elhangzott egy érdekes információ is Prát szájából: sok liberális aktivista Németországba vagy Nagy-Britanniába szegődött el, így nem könnyű megtalálni a hazai vezetőiket sem. Ki hitte volna, hogy a Londonban biciklisfutárkodó fiatalok körében választást nyerő Momentum ezért nem nyer választást idehaza?

Bennünk is maradt volna hiányérzet, ha nem hangzik el, hogy Magyarország mennyire rossz úton jár a keleti nyitással, hiszen

gazdaságilag egyre jobban függ Kínától és Oroszországtól,

de szerencsére elhangzott, meg korrupció, így megnyugodhattunk. A beszélgető felek végül megállapodtak abban, hogy a mind a négy V4-es fővárost irányító, fiatal, liberális főpolgármesterek jelentik a legnagyobb reménységet. A jövő szerintük a nagyvárosoké, ezért fokozni kell a nagyvárosokba irányuló vándorlást. Naná, hiszen így készül a baloldali szavazó, a vidéki, konzervatív közegükből kiszakadó tömegek által. Az illiberálisok persze meg akarják akadályozni a nagyvárosok önálló városállammá válását, hogy a magyar főváros a magyar kormány megkerülésével jusson EU-s forrásokhoz, de Karácsony Gergely megválasztása nagyon fontos siker az illiberalizmus elleni harcban.

Aki nagyon ráér és kiváncsi a teljes videóra alább megnézheti:

A LAN-partyval buktatták a kormányaikat a V4 liberálisai (videóval) bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója