Szerdán délután 14:30-tól tartja élőben első sajtótájékoztatóját a járvány utáni gazdasági helyreállítást koordináló Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT), amelyet élőben követhetnek Olvasóink a PestiSrácok.hu oldalán. A szakemberekből álló stáb feladata a gazdaság növekedését fékező adminisztratív szabályok kiiktatása, ennek eredményeit és a közeljövőben várható intézkedéseket ismerteti a tájékoztatón Varga Mihály pénzügyminiszter.

A pénzügyminiszter elmondta, Magyarország a védekezés tekintetében a világ élvonalában járt, a hatékony védekezésnek köszönhető, hogy a kormány az emberek védelmét követően a gazdaságra is koncentrálhat. Ennek eszköze a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs, amelynek feladata a gazdaságvédelmi intézkedések felügyelete, illetve véleményezi a kormány gazdaságpolitikáját. Szintén a tevékenységi körök közé tartozik a gazdaság növekedését fékező adminisztratív szabályok kiiktatása, illetve az uniós támogatások adminisztrációjának segítése.

Varga Mihály a válság előzményeiről szólva elmondta, az első negyedévben a várakozások felett alakult a gazdaság növekedése, ami nem csak Európában, de még a V4-ek között is kiemelkedő sikernek számít. Megjegyezte, az elmúlt 10 év konzekvens gazdaságpolitikájának köszönhetően a gazdaságot stabil állapotban érte a válság, ennek pozitív hatása pedig az újrainduláskor is jelentős lehet. Példaként a koronavírus-járvány előtti gazdasági mutatókat a 2008-as gazdasági válság előtti Magyarország számaival vetette össze. Ennek kapcsán elmondta, míg a Gyurcsány-kormány a válságidőszak előtt 1,4 százalékos növekedést produkált, addig az elmúlt években a GDP növekedése rendre 4 százalék feletti volt, a munkanélküliek számának jelentős csökkenése pedig szintén növelte a gazdaság ütésállóságát. Kérdésre válaszolva a pénzügyminiszter elmondta, a válság miatt 3 százalékos visszaesésre számítanak, ugyanakkor prognózisa szerint jövőre már 4,8 százalékos növekedés várható. Varga Mihály hozzátette, a kilábalás már megkezdődött, de még nem hagytuk magunk mögött a járvány következményeit.

A GOT tevékenységéről szólva Varga Mihály kifejtette, jelen pillanatban a bonyolult bürokratikus követelmények egyszerűsítését tartja a legfontosabb feladatnak, az adminisztrációs terhek csökkentésével elsősorban a gazdaságilag életképes kis és közepes vállalkozások terheit szeretnék csökkenteni. A stáb mandátumáról szólva elmondta, az idei évben biztosan ülésezni fog a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs.

Vezetőkép: Horváth Péter Gyula/PS

A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs: elkezdődött a gazdasági kilábalás bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója