[sz]Fotó: ELTE[sz]

A 444.hu-nak több olvasó is jelezte, hogy értesüléseik szerint az ELTE több budapesti kollégiumát is bezárhatja az őszi félévben, és a lépések következtében érdemben csökkenhet a kiadható helyek száma.

A lap megkeresésére az egyetem megerősítette, hogy szeptembertől a 700 férőhelyes Kerekes utcai kollégiumot valóban nem fogják igénybe venni, és a többi kollégiumban is csökkenhet a férőhelyek száma, mivel a szobákat átmenetileg mindenhol kétágyassá alakítják.

A legfrissebb elérhető adatok szerint az ELTE az előző tanévekben amúgy mintegy 3200 férőhelyet biztosított Budapesten vidéki magyar hallgatóknak, és néhány száz helyet a külföldi diákoknak. Az egyetem azt mondja, az előrejelzések miatt fel kell készülniük a koronavírus második hullámára, és emiatt át kell gondolniuk a hallgatók kollégiumi elszállásolását. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy

egy olyan rugalmas rendszert akarnak kialakítani, ami „a lehető legjobb megoldást tudja kínálni az ELTE hallgatói, kollégistái számára”.

[next]

Ennek az egyetem válasza szerint három eleme lesz: a hallgatók két férőhelyes szobákban történő elhelyezése, egy hatékony egyetemi lakhatástámogatási rendszer kialakítása és annak megerősítése, hogy kiegészítő jelleggel magántulajdonban lévő szálláshelyeken is el tudják helyezni az arra igényt tartó hallgatókat. Megjegyezték, hogy készülnek arra is, ha rövid időn belül ismét emelkedni fog a szállásszolgáltatás iránt érdeklődők száma: ebben az esetben 2021 februárjától ismét üzembe helyezhetik a felújítás alatt lévő Kunigunda úti Kollégium B épületét.

A lap azt is írja, az egyetem vezetősége gondol azokra is, akiknek nem jut kollégiumi férőhely ősszel, ezért bevezetnek egy egyetemi lakhatási hozzájárulást:

azoknak a hallgatóknak, akik szociális helyzetük nehézségeit a kollégiumi felvételi eljárás során igazolták, azonban kollégiumi férőhelyet nem kaptak és lakhatási hozzájárulásra nyújtottak be igényt, az őszi szemeszterben 20.000-40.000 Ft/fő/hó ösztöndíjat folyósítanak majd.

Emellett pedig az ELTE „a hallgatók rendelkezésére bocsátja azt a kapcsolatrendszerét, amit évekkel ezelőtt kezdett építeni az ingatlanpiaci szereplőkkel (bérbeadók, ingatlanközvetítők), a hallgatók elszállásolásának támogatása érdekében”. A férőhelyszámok csökkenéséről az ELTE még nem tudott pontos számot mondani.

A fényképek feltöltője és a cikk írója