Kezdőlap Aktuális Nagyon szigorú intézkedések mellett császározták meg a koronavírusos kismamát

Nagyon szigorú intézkedések mellett császározták meg a koronavírusos kismamát

27
0

Mint arról mi is beszámoltunk, a várandósság 31. hetében, 1450 grammos súllyal, császármetszéssel jött világra az a kisbaba, akinek édesanyjánál nem sokkal a szülés előtt COVID-19 fertőzést diagnosztizáltak. Az esetről a Semmelweis Egyetem a honlapján írt.

[kapcsolodo]/koronavirusos-edesanya-szult-a-semmelweis-egyetemen/[kapcsolodo]

Dr. Bánhidy Ferenc professzor, a Semmelweis Egyetem Szülészeti Klinikájának igazgatóhelyettese nyilatkozott az RTL Híradónak a szülésről, az orvosok felkészüléséről, a baba és az édesanya állapotáról.

Elmondta, hogy elkülönítve szállították és elkülönített műtőben császározták azt a kismamát, akinél a szülés a 31. héten beindult. A koraszülés okát még nem tudni.

Az asszonyt egy másik budapesti kórházból vitték a Semmelweis Egyetem Szülészeti Klinikájára, mert nagyon köhögött és magas láza volt. A klinikán tesztet végeztek, és kiderült, a kismama megfertőződött koronavírussal.

Mivel a szülés beindult, az asszonyt fokozott óvintézkedések mellett megoperálták. Egy szigorú protokoll szerint kellett az orvosoknak és a műtétben részt vevőknek beöltözniük, majd a műtét végén szintén meghatározott módon vették le a védőfelszerelést. Az óvintézkedések miatt a személyzet és a környezet sem fertőződhetett meg – mondta a professzor.

Magyarországon ez az első eset, amikor koronavírusos kismamánál végeztek el császármetszést. A vizsgálatok során kiderült, hogy a baba nem kapta el a fertőzést, jól van, jelenleg intenzív osztályon figyelik. Mivel az apa nem látogathatja, ezért egy web-kamerát szereltek fel a kicsi mellé, így a család azon keresztül láthatja a picit. Ha a baba eléri a 2 kilós súlyt, akkor engedhetik majd haza.

Az édesanyja is jobban van, őt a covidos osztályon kezelik. Haza csak akkor mehet majd, ha negatív lesz a tesztje és egészséges lesz.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay

A fényképek feltöltője és a cikk írója