Kezdőlap Politika Hiába perelte portálunkat, végül csúnyán elhasalt a bíróságon Baranyi Krisztina

Hiába perelte portálunkat, végül csúnyán elhasalt a bíróságon Baranyi Krisztina

27
0
Jogerősen elbukta a PestiSrácok.hu ellen indított személyiségi jog megsértése miatt indított pert Ferencváros polgármestere, Baranyi Krisztina. A kerületvezető több évvel ezelőtti cikkeink ellen emelt kifogást, mert többször megírtuk, még Juhász Péter és az Együtt korrupcióügyi szóvivőjeként milyen kínos ügyekbe keveredett. Baranyi hiába perelt, a Fővárosi Ítélőtábla lesöpörte a keresetét.

Jogerősen elvesztette a PestiSrácok.hu ellen indított személyiségi jog megsértése miatt indított pert Ferencváros jelenlegi polgármestere, Baranyi Krisztina. Baranyi 2017-ben írt cikkeinket kifogásolta és támadta meg a bíróságon.

Megírtuk például, hogy az akkor még ellenzéki önkormányzati képviselő, az Együtt egykori politikusa  egy „csekély” 40 millió forintért vásárolt ingatlant hagyott ki a vagyonnyilatkozatából. A polgármester azzal védekezett, törvényesen járt el, a portálunk által megkérdezett jogászok, ifjabb Balsai István és ifjabb Lomnici Zoltán viszont vitatták az érvelését. Baranyi Krisztinának az sem nyerte el a tetszését, hogy a vagyonnyilatkozati-botrány után lehoztuk: összehívták a ferencvárosi önkormányzat vagyonnyilatkozat-ellenőrző és összeférhetetlenségi bizottságának rendkívüli ülését. A tanácskozásnak egyetlen napirendi pontja volt: Baranyi Krisztina lakásügye.

Részlet a Fővárosi Ítélőtábla ítéletéből.

Beszámoltunk arról is, amikor Baranyi közleményében rontott neki a vidékieknek. Mint írta: “elfogadhatatlan, hogy sötét és vidékies várost akarnak csinálni egy budapesti belső kerületből, ahol több tízezer fiatal él és dolgozik”. Baranyi a Budapest Park  felmerült megszüntetése kapcsán ment neki Ferencváros akkori fideszes vezetésének, amely miatt – szerinte – megszűnt a „pezsgő zenei élet”, „provinciális, középszerű események, álcivil szervezetek kapnak csak támogatást a kerületi vezetéstől”.

Részlet a Fővárosi Ítélőtábla ítéletéből.

Erre reagált véleménycikkében kollégánk, Pilhál Tamás, aki annak adott hangot, hogy

a „vidékies város” kitétellel a legfőbb probléma, hogy Baranyi ezt degradálóan, negatívumként használja, mintha egy „vidékies város” egy alacsonyabb minőség, egy alacsonyabb létforma lenne. Ami egyfelől nívótlan sértés, egyes budapestiekre jellemző felfuvalkodottság, ostoba gőg. Másfelől marhaság, hiszen Magyarországnak számos csodálatos kis, közepes és nagyvárosa van, s mindegyik más-más előnyös tulajdonságokkal bír. Magának Baranyinak egyébként szintén van érdekeltsége egy ilyen „vidékies városban”, hiszen vagyonnyilatkozata szerint Salgótarjánban jelenleg is van egy szép kis 128 négyzetméteres lakása. Bizonyos értelemben tehát ő is vidéki, noha a sértegetéséből kitetszően lelkileg már törzsgyökeres „belpesti”. Baranyi a vidékizés egy új dimenzióját nyitotta most meg, amely szépen illeszkedik a ballib elődök kiszólásainak sorába.

A ferencvárosi polgármesternek az az írásunk sem tetszett, amelyben rávilágítottunk: a volt Népstadion elbontása kapcsán Baranyi Krisztina méretes öngólt rúgott, amikor azt állította, a “vezetés (az akkori fideszes vezetés -PS) tudtával és beleegyezésével tárolják szabálytalanul a kerülettől bérelt telken a Népstadion bontási törmelékét”. Azonban kiderült, hogy a területet, ahová az építési törmeléket vitték, még az előző, SZDSZ-es kerületvezetés adta bérbe egy magáncégnek, és az önkormányzat korábban hiába akarta, nem tudta felmondani a szerződést. A Népstadion bontása körüli „botrány”, amelyet nem Baranyi, hanem még az Átlátszó robbantott ki, több sebből vérzett. A bontást végző cég ugyanis elárulta: nem építési hulladékról, hanem építőanyagról van szó, hiszen mindazt, amit ott tároltak a Határ útnál, újrahasznosították az új Puskás Ferenc stadionhoz.

Részlet a Fővárosi Ítélőtábla ítéletéből.

A fent említett cikkek miatt hiába akart Baranyi a bíróságon revansot venni, a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen portálunknak adott igazat és a keresetét teljes egészében elutasította.  A táblabíróság hangsúlyozta: cikkeink személyiségi jog megsértésére “nem adtak alapot, valós tényeket nem tüntettünk fel hamis színben”, Baranyi egyébként is közszereplő, tehát tűrnie kell a kritikát.

 

 

 

 

A Hiába perelte portálunkat, végül csúnyán elhasalt a bíróságon Baranyi Krisztina bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója