Sokan beles sem gondolnak abba, hogy a zokni milyen fontos része a ruhatárnak. Ez az a kiegészítő, például képes melegen tartani a lábat a hideg napokon és megakadályozza, hogy a cipő feltörje a lábat. Persze ezeken kívül sok más egészségre gyakorolt pozitív hatása van, amit nagyon sokan nem is hallottak. Gondoltad volna, hogy az éjszakai zokniviselés segít abban, hogy gyorsabban álomba tudj szenderülni?! Nem, igaz?! Ne aggódj, mi sem ám a mai cikkünkből ilyen és ehhez hasonló érdekességek derülnek ki a zokniról.

1, A zokni segít a gyorsabb elalvásban

Tanulmányok szerint, ha elalvás előtt zoknit húzol a lábadra az segít gyorsabban elaludni. Ennek az az oka, hogy a zokni képes felmelegíteni a lábakat, és ha azok melegek, akkor az agy kap egy üzenetet, hogy csökkentse a testhőmérsékletet. Amikor ez megtörténik akkor kap a szervezet egy olyan üzenetet, hogy “Ideje lefeküdni aludni!”

2, A zokni megakadályozza a Raynaud-kór kialakulását

Ez a betegség abban az esetben fordul elő, mikor a vér nem képese megfelelően keringeni az erekben. A hideg hőmérséklet hatására alakulhat ki és az emberek 5-10%-át érinti. Elsőre nagyon ijesztőnek tűnhetnek a tünetek, mivel első sorban az ujjak elfehérednek, majd bekékülnek a végén pedig kipirulnak. A nők kilencszer gyakrabban tapasztalják ezt a kellemetlenséget, mint a férfiak. Többnyire a kézen, de előfordul, hogy a lábakon is megjelenik. Annak érdekében, hogy ezt a problémát elkerüld érdemes zoknit húzni. Akkor még inkább ajánlott, ha érszűkületi problémákkal küzdesz, mivel a zokni melegen tartja a lábat.

3, A zokni egészségesen tartja a szervezetet

Bizonyára téged is meglepett, hogyan képes a zokni egészségesen tartani a szervezetet. Nos úgy, hogy a zokni alvás során csökkenti a testhőmérsékletet és serkenti a vérkeringést, így nyugodtabb az alvás. Ha pedig az alvás pihentető akkor sokkal több energiája lesz a testnek és képes lesz felvenni a versenyt a vírusokkal, baktériumokkal szemben. Arról nem is beszélve, hogy általa csökken a stressz és boldogsághormonok szabadulnak fel.

4, Megakadályozza a hőhullámokat

A hőhullámokat első körben bizonyos hormonok hiánya idézi elő. Ilyenkor a test képtelen a hőszabályozásra, viszont az éjszakai zokni viselés, képes megakadályozni az ilyen jellegű hőhullámok kialakulását. Ez főként a menopauzában lévő nőket érinti, mivel az ő testükben a keringés csökken.

5, A zokni segít megelőzni, hogy kiszáradjon a láb

Sok nő szembesül azzal a problémával, főleg a nyári szezonban, hogy lábai kiszáradnak, berepedeznek és érdesek lesznek. Annak érdekében, hogy ez a probléma megszűnjön fontos, hogy lereszeljék az érintett területeket, majd jó alaposan bekrémezzék őket. Ám itt még nincs vége, fontos, hogy krémezés után zoknit húzzanak, mivel ez a kicsi ruhadarab nem engedi kiszáradni a bőrt, így a krém egész éjszaka képes kifejteni a hatását, így a láb reggelre pihe-puha lesz. Viszont figyelni kell arra, hogy ezt nem elegendő pusztán egyszer megtenni. Folyamatosan figyelni kell a lábak állapotát és aszerint eljárni.

Ha te is tapasztaltad a fent említett problémák valamelyikét, vagy egyszerre többet, akkor most már tudod mi a legjobb megoldás.

The post 5 ok, ami miatt nagyon fontos az éjszakai zokniviselés – Íme a részletek appeared first on BővebbenPortál.com.

A fényképek feltöltője és a cikk írója