Mint arról beszámoltunk, sosem látott hőség tombol Szibériában, az északi félteke egyik leghidegebb pontján, Verhojanszkban. Szombaton Jakutföld városában 38 fokig szökött fel a hőmérő higanyszála. Ez rekordnak számít a Föld ezen pontján.

[kapcsolodo]/rekordmeleg-van-sziberiaban-38-fokot-mertek-szombaton-verhojanszkban/[kapcsolodo]

A hőséggel küzdő sarkvidéki tájakon egyre több a bozóttűz, még a korábbi évek szunnyadó tüzei is lángra kaptak – írja az Időkép.

Az idei év mindegyik hónapjában hőmérsékleti-rekordok dőltek, hőhullámok okoztak a megszokottnál jóval melegebb időt Szibériában. A korábbi évek átlagához képest májusban például előfordult az is, hogy nagy területen 8 fokkal magasabb volt a havi átlaghőmérséklet. Emiatt a sarki jég a megszokottnál hamarabb indult olvadásnak.

A hőség mellett a bozóttüzek is elszaporodtak a térségben. Jelenleg is közel 10 ezer négyzetkilométernyi terület áll lángokban.

Az Európai Unió légköri megfigyeléseket végző (CAMS) programja által közzétett információk szerint az aktuális műholdképek azt igazolják, hogy a szibériai bozóttüzek a hetekben pontosan ugyanott kaptak lángra, ahol előző évben megfigyelték őket.

A jelenség magyarázatára a zombitűz elnevezést hozták létre, mely annyit takar, hogy az elmúlt évből visszamaradt, eddig a felszín alatt meghúzódó parazsak újra nyílt tüzeket okoznak a térségben a nyár beköszöntével.

A mélyben, a tőzegtalajban meghúzódó parázs hónapokig, sőt évekig is képes kihúzni, különösen, ha hó híján nincs lecsorgó csapadék, ami eloltsa, akárcsak az idén – mondta a Moscow Times-nak Grigorij Kuksin, a Greenpeace erdőtüzekkel foglalkozó aktivistája.

[next]

Dr. Mark Parrington, a CAMS vezető tudósa nyilvánosság elé tárta, hogy a sarkkörön túli tüzek idén intenzívebben égnek, mint korábban, és nap mint nap növekednek. A kártékony hatás nemcsak a tűz jelenlétéből és az égésből adódik, hanem mivel a tőzegek szén-dioxid elnyelése rendkívül hatékony, pusztulásuk szintén súlyos következményeket jelenthet a Föld éghajlatára nézve.

Műholdképek: Sentinel, forrás: Időkép

A fényképek feltöltője és a cikk írója