Kezdőlap Politika Még maguk sem tudják miért, de elképesztő spórolásba kezdtek Karácsonyék, a Lánchíd...

Még maguk sem tudják miért, de elképesztő spórolásba kezdtek Karácsonyék, a Lánchíd számaival pedig nekiálltak trükközni

23
0
Úgy tűnik, mindent egy lapra tettek fel a Karácsony vezette fővárosi koalíciós erők: mindenképpen át kell vinni azt a mesét, mely szerint a gonosz kormány kivérezteti Budapestet, ezért most 65 milliárd forint értékben napoltak el beruházásokat, hogy később legyen pénz lóvéra. A Lánchídra félretett budapesti önrész közben suttyomban fogyásnak indult.

Még nem tudni, pontosan mekkora lyukat üt a járvány a fővárosi költségvetésen, csak a kormányzati elvonás mértéke látszik biztosnak – írja a 24.hu annak magyarázataként, hogy miért zárolt Karácsony Gergely és csapata 65 milliárdot a budapesti költségvetésben, aminek köszönhetően az összes beruházást elmarad a fővárosban. A fővárosi elvonás ugyan egyáltalán nem jelentős, összességében még nő is a főváros költségvetése az korábbi évekhez képest, de Karácsonyék mégis hisztérikus állapotban siránkoznak, miközben rémtörténeteket mesélnek egymásnak a kivéreztetésről és kormányzati bosszúról. A Lánchíd költségvetésével pedig közben folyamatosan trükköznek, az önrész fogy, a hídhoz már különvett beruházásokat is hozzászámolnak, hogy legalább az Index elhiggye nekik azt a mesét, hogy a pénzhiány miatt nem sikerül lassan a 9. hónapja kiírni a közbeszerzést, hogy egyáltalán kiderüljön, pontosan mekkora támogatás igényel a híd felújítása.

Az állítólag beszerzett több millió maszkból pár ezret költségtérítés ellenében eladtak a kerületeknek. A képen a Budafoki Önkormányzat táblázata látható.

Karácsonyék úgy döntöttek, visszarepítik a várost a Demszky-korszak pangásába, amikor évről évre folyamatosan egyre szürkébb és kopottabb lett a város, a kritikákra válaszul meg mindig széttárták a kezüket és azt mondták, ők nem tehetnek semmiről, a kormány nem ad pénzt. Közben persze mindig volt lové az elvtársak kistafírozására, ahogy most a járvány alatt is milliárdokat juttattak védekezés címszó alatt volt SZDSZ-es egészségügyi miniszterek vállalkozásának és ismeretlen cégeknek. Állítólag gyorsteszteket és maszkokat vásároltak millió számra, amiből néhány ezret valóban átadtak a kerületeknek, nyilván költségtérítés ellenében. Noha a beszerzés idején meglehetősen érdekes árképzésekkel is lehetett találkozni, a Budafoki Önkormányzatnak eladott felszerelések esetében feltűnő a túlárazás, így minimum kétséges, hogy a Fővárosi Önkormányzat jól költötte el azt a 4,5 milliárdot, amit a járvány elleni védekezésre fordítottak a tájékoztatásaik szerint.

Ugrálóiskola az aszfalton és hatalmas lyuk a költségvetésben

A matematika egy nehéz, reakciós tudomány, ráadásul folyamatosan megpróbál kibabrálni Karácsony Gergellyel. A főváros vezetése az Index nevű közlönyön keresztül úgy tájékoztatta az álmélkodó budapestieket, hogy mivel az önkormányzat 17,3 milliárd forintot tett félre a Lánchídra, a kormány pedig 7 milliárd forinttal támogatja a beruházást, ezért abból nehezen tudják kigazdálkodni a Lánchídhoz és a hozzá tartozó aluljáróhoz szükséges 24,6 milliárdot, ami pontosan 300 millió forintnyi különbség. Lassan a 9. hónapja gondolkodnak ezen. Mivel a Lánchídhoz semmiféle aluljáró nem tartozik, valószínűleg a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáróra gondoltak, aminek költségei nem érintik a Lánchíd felújítását, hiszen a Főváros már eldöntötte, hogy a három beruházást (Lánchíd, Váralagút, Széchenyi tér) külön valósítják meg, így most azt magyarázzák, hogy a rendelkezésre álló 24,3 milliárdból azért nem jön ki a 24,6 milliárd mínusz Széchenyi tér alatt villamos aluljáró, mert gonosz a kormány.

Kiss Ambrus, a költségvetésért is felelős főpolgármester-helyettes ugyanakkor korábban már beígérte, hogy a Főváros bele fog rokkanni a Lánchíd felújításába, ezért most mindent megtesznek annak érdekében, hogy tényleg bele is rokkanjanak. A járvány pénzügyi következményeiről ugyan halvány sejtelmük sincs, de azért gyorsan lefújták az összes budapesti felújítást és tatarozást, hogy a város lakói érezzék a törődést.

Azt sem merem mondani, hogy az a legrosszabb forgatókönyv, hogy 60 milliárd forint körül alakul a hiány. Mindent egybeszámolva, a hipa-kiesés, a cégek veszteségei, a jegybevétel-kiesés a BKK-nál ennyire rúghat, most így látjuk

– mutatott példát a budapesti vezetésben dúló szakértelemre Kiss Ambrus madárjós, miközben nagy erőkkel nyilatkozott a 24.hu-nak.

A zárolt tételek a következő beruházásokat érintik:
  • A Városháza-rekonstrukció egymilliárd forintos első üteme.
  • A Fővárosi Önkormányzat épületeinek energetikai korszerűsítése (1,2 milliárd forint). 
  • A Blaha Lujza tér felújítása (100 millió forint).
  • A Széna tér felújítása (787 millió forint), vagy csak részben valósul meg.
  • Út- és hídfelújítások (2 milliárd forint), forgalomtechnikai felújítások (756 millió forint). 
  • Kerékpártárolók építése (300 millió forint). 
  • Klímavédelmi fejlesztések (470 millió forint).
  • Lánchíd, Váralagút, Széchenyi téri villamos aluljáró (11,8 milliárd).

Az utóbbi kapcsán tehát feltűnő, hogy itt már fogyásnak indult a korábban kommunikált fővárosi önrész. A 17,3 milliárdból 11,8 milliárd lett, vagyis a Lánchídat nem a továbbra is 6+1 milliárd forintnyi kormányzati támogatás „vérezteti ki”, hanem Karácsonyék lopakodó anyagi kihátrálása a beruházásból. A főpolgármester ezért már 10 milliárdot kér a kománytól, miközben a közbeszerzést nem hajlandó kiírni, így arról sem lehet senkinek sem tudomása, hogy vajon a beérkező ajánlatok milyen forrásokat igényelnek. 

Sokkal több felújítást, fejlesztést terveztünk, de olyan nem fordulhat elő, hogy egyáltalán nem lesznek Budapesten fejlesztések

– mondta ismét Kiss Ambrus ismét a 24.hu-nak, jelezve, hogy ők továbbra is jó emberek, akik jót akarnak, csak hát a külső körülmények áldozatai lettek.

(Forrás: Index.hu, 24.hu, Magyarhang.org)

A Még maguk sem tudják miért, de elképesztő spórolásba kezdtek Karácsonyék, a Lánchíd számaival pedig nekiálltak trükközni bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója