Mi is beszámoltunk arról, hogy a 24.hu június 21-én arról írt az egyik cikkében, hogy az Indexben a szerkesztőség egy részét, egyes rovatokat külsős cégekbe szerveznének ki, ők ezentúl csak beszállítói lennének a lapnak, amelynek vezetése “megrendelői” feladatokat látna el.

“Ha ezt végrehajtják, azzal szétverik az Indexet” – nyilatkozta egy forrás a 24.hu-nak. A portál azt is írta, hogy a terv ellen tiltakozott Dull Szabolcs, az Index főszerkesztője, és nem támogatja azt Pusztay András vezérigazgató sem. Az 24.hu emlékeztetett rá, hogy mindez alig két hónappal azután történik, hogy a Tv2 elnöke, Vaszily Miklós 50 százalékos tulajdonosa lett az Index hirdetéseit is értékesítő Indamédia Csoportnak.

[kapcsolodo]index-veszelyben-van-a-fuggetlensegunk-riadot-fujt-a-szerkesztoseg/[kapcsolodo]

Vasárnap este az Index szerkesztősége szolgálati közleményt adott ki, amelyben többek közt azt írták:

“Most bizony azt érezzük: az Index szerkesztősége veszélyben van. Kívülről ugyanis olyan befolyás ért minket, amelynek vége a szerkesztőség megszűnése lehet. Aggódunk, hogy egy csapásra, egy szervezeti váltással elvesznek azok az értékek is, amelyek miatt ma az Index az ország legnagyobb és legolvasottabb lapja lett.

Nem vagyunk biztosak abban, hogy sokáig tudunk ilyen lapot csinálni, és mivel hiszünk a nyilvánosságban, úgy gondoljuk, hogy erről önöknek, nektek, olvasóinknak is tudnia kell”.

Az Index.hu tulajdonosa jelenleg a Magyar Fejlődésért Alapítvány. A Media1 megkereste az alapítvány kuratóriumának elnökét, Bodolai Lászlót, aki a hírrel kapcsolatban nyilatkozott is nekik.

[next]

Bodolai László az Index szolgálati közleményére reagálva azt mondta:

Szerinte félrevezették az Indexet, félreértésről van szó.

Gerényi Gábor valóban kidolgozott tanácsadóként egy működési koncepciót az Index számára, ám a kidolgozott koncepciót az Index.hu igazgatósága nem fogadta el, Gerényi munkája pedig már véget is ért.

“Bodolai László szerint az Index szerkesztőségét félrevezették, ezért most rögtön tájékoztatni fog mindenkit a valós helyzetről. Bodolai hozzátette, hogy szerinte a 24.hu úgy szivárogtatott ki üzleti titkokat piactársa igazgatósági üléséről, hogy a leírtakat torzan közölte és a megjelentek nem fedik a valóságot” – írja a Media1.

Bodolai László azt is mondta, hogy Pusztay András vezérigazgató munkájára számítanak ezután is. Pusztay feladata az, hogy kidolgozzon egy másik koncepciót a gazdasági racionalizálás érdekében – ez a válság miatt szerinte elkerülhetetlen. Arról viszont nincs szó arról, hogy szétdarabolnák az Indexet.

A Media1 megkereste Dull Szabolcsot is, hogy reagálhasson Bodolai László nyilatkozatára, de a főszerkesztő azt mondta, céges ügyekről nem nyilatkozhat, és csak a megjelent szolgálati közleményt ajánlhatja figyelmükbe.

A fényképek feltöltője és a cikk írója