[sz]A címkép illusztráció: Pixabay[sz]

Egy olyan kutatást finanszírozását kezdte meg a NASA, melyben a tudósok állításuk szerint tudják, merre kell keresni a földön kívüli élet bizonyítékait – írja a Forbes. A tudományos munkában a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Kutatóközpont és a Rochesteri Egyetem tudósai vesznek részt.

A kutatók elsősorban napelemek és kémiai szennyeződések felkutatására összpontosítanak. Úgy vélik, hogy a múlt és a jelen technológiájának tudományos bizonyítékait egyszerűbb megtalálni, mint közvetlenül mikrobiális életre bukkanni.

“Az ilyen technológiai aláírások olyan fejlett, idegen civilizációk jelenlétének bizonyítékai lehetnek, melyek hasonlóak, vagy még kifinomultabbak, mint a miénk”

– mondta Avi Loeb, harvardi fizikus. A tudós elmondta, hogy ezeket a jeleket a légkör, a városi fények, a napelemek, a megastruktúrák vagy műholdrajok okozhatják.

A kutatók szerint az idegenek minden bizonnyal napenergiát használhatnak, ettől függetlenül valószínűleg szennyezik a bolygójuk légkörét mesterséges vegyi anyagokkal és gázokkal. Ezek jól látható jelei annak is, ahogy az emberek megváltoztatták a Földet, és vélekedésük szerint hasonló következhetett be egy másik bolygón élő értelmes lényekkel is.

Ha például valóban a nap energiáját használják a földönkívüliek is, akkor ez nyomot hagy maga után az univerzumban.

A Földhöz legközelebbi csillag a Proxima Centauri. A vörös törpe közelében korábban felfedeztek egy lakható bolygót. A Proxima B állandó helyzetben van, vagyis egyik oldalán mindig nappal, a másikon állandó sötétség uralkodik. Így ha napenergiát használnak a bolygó esetleges lakói, akkor meg kell oldaniuk, hogy a világos oldalról a sötétre jutassák el az energiát.

A tudósok nemcsak a napenergiára utaló, hanem vegyi nyomokat is keresnek. Feltételezéseik szerint minden civilizáció kialakítja a saját infrastruktúráját, melyhez olyan anyagokat is használnak, amik nem termelődnek a természetben. Ezekre összpontosítva is esély nyílik értelmes lények beazonosítására.

A kutatók bíznak abban, hogy ezzel a módszerrel eredményre juthatnak a földön kívüli élet kutatásban. Több ezer olyan bolygót ismernek ugyanis, ahol a körülmények adottak lehetnek az élet kialakulására, és most már azt is tudják, mit kell pontosan keresni.

[kapcsolodo]elet-a-marson-minden-eddiginel-erosebb-bizonyitekot-talalhattak-a-tudosok/[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója