Súlyos balesetet szenvedett a négyszeres paralimpiai bajnok Alessandro Zanardi, aki egy olaszországi versenyen ütközött egy teherautóval – írja az olasz médiára hivatkozva az Index.

Zanardi az Obiettivo Tricolore versenyen vett részt, amin paralimpikonok indulnak kézzel hajtott kerékpárral vagy kerekesszékkel. A versenyző az eddigi információk alapján egy nagyobb járművel ütközött a kézzel hajtott kerékpárján közlekedve.

Az 53 éves olasz sportolót mentőhelikopterrel szállították kórházba. Az állapotáról – azon felül, hogy súlyos, de nem életveszélyes –, illetve a sérüléseiről egyelőre nincsenek pontos információk.

Egyelőre annyi derült ki, hogy műtétjénél idegsebészre is szükség lesz.

„Alex elvesztette az irányítást a kerékpárja fölött, kétszer átpördült, majd összeütközött egy teherautóval. Szörnyű ütközés volt”

– mondta el Mario Valentini, az olasz parakerékpár-csapat edzője. A La Reppublica szerint Zanardi áttért a szemközti sávba, és ott egy teherautóval ütközött.

Alex Zanardi 1991 és 1993 között, valamint 1999-ben 41 Forma-1-es futamon vett részt, mérsékelt sikerrel. Az 1993-as Belga Nagydíjon már túlélt egy óriási balesetet, ekkor súlyos agyrázkódást szenvedett, a szezon hátra lévő futamain nem indult.

Alex Zanardi (Lotus 107B) practice crash report – 1993 Belgian Grand Prix

Eurosport’s report of Alex Zanardi’s monumental accident at Eau Rouge during Friday morning practice for the 1993 Belgian Grand Prix. The accident was caused…

1997-ben és 1998-ban megnyerte a tengerentúli autóversenyzés csúcskategóriáját, a CART-ot, ahova rövid F1-es kitérő után visszatért. 2001-ben a lausitzringi német futamon az oválpályán megpördülő autójába Alex Tagliani csapódott bele óriási sebességnél.

A horrorisztikus balesetet Zanardi a csodával határos módon élte túl, ám térd alatt mindkét lábát amputálni kellett.

Ő azonban nem adta fel, 2005-ben a túraautó-világbajnokságban (WTCC) tért vissza, a BMW versenyzőjeként két futamot nyert és összesen 10 dobogós helyet szerzett.

Balesetéből felépülve elhatározta, hogy kijut a paralmipiára, ami végül kétszer sikerült neki: a 2012-es londoni játékokon időfutamban és a mezőnyversenyben is paralimpiai bajnok lett, 2016-ban Rióban az időfutamban megvédte címét, és a vegyes váltóval is szerzett egy paralimpiai aranyat.

A június 19-i baleset előtt pár órával jelentették be, hogy novemberben az olasz GT-bajnokság egyik futamán újra autóba ült volna – írja az Index.

A fényképek feltöltője és a cikk írója